Știri, Muntenia-Sud, România|marți, mai 11, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » BILANŢ: Obiective îndeplinite la Direcţia Silvică Dâmboviţa

BILANŢ: Obiective îndeplinite la Direcţia Silvică Dâmboviţa 

dr. ing. Costel Preda - director Direcţia Silvică Dâmboviţa

Direcţia Silvică Dâmboviţa încheie anul printre unităţile de profil fruntaşe din ţară în ceea ce priveşte indicatorii de performanţă. S-a putut ajunge la asemenea rezultate, spune directorul Costel Preda, prin eforturi susţinute, colaborare, comunicare, muncă în echipă şi, bineînţeles, pasiune pentru meseria de silvicultor şi dragoste pentru aurul verde al ţării.

„În programul de regenerare a pădurilor, am avut de executat 74 de hectare, iar Direcţia Silvică Dâmboviţa a realizat 195 hectare. Majoritatea puieţilor folosiţi au provenit din Pepiniera Centrală de la Găeşti şi din pepinierele cantonale”, a precizat dr. ing. Costel Preda.

Lucrările de îngrijire, degajări, curăţiri, rărituri şi ajutorarea regenerării naturale au reprezentat un alt obiectiv important pentru silvicultorii dâmboviţeni.

„Nu numai că am dus la capăt acest program, dar l-am şi depăşit, procentul de realizare fiind 124%, respectiv 2.700 de hectare. Cea mai importantă lucrare a fost aceea de ajutorare a regenerării naturale, în special în pădurile de stejar”, a explicat directorul Preda.

Din păcate, mărturiseşte Costel Preda, dâmboviţenii nu s-au înghesuit să participe la lucrările de ajutorare a regenerărilor naturale, care se execută cu zilieri, contra unor sume cuprinse între 50 şi 100 lei/zi, chiar dacă în judeţ sunt mulţi şomeri şi se tot vaită că nu au cu ce trăi.

„Vin muncitori din alte judeţe pentru aceste tipuri de lucrări. Oamenii sunt mulţumiţi de condiţiile oferite, de banii pe care îi câştigă. Dacă nu executăm la timp aceste lucrări, pierdem regenerarea, pierdem compoziţia pe care noi dorim să o avem”, afirmă directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa.

Tăierile ilegale au scăzut cu 30% faţă de 2015

Conducerea unităţii este mulţumită de faptul că, datoritră unei bune colaborări cu Jandarmeria şi Poliţia, au fost diminuate la maximum furturile de material lemnos din pădurile judeţului.

„Volumul nejustifcat de lemn a scăzut cu 30% faţă de 2015. Vreau să mulţumesc în mod special Poliţiei şi Jandarmeriei fără de care nu puteam să asigurăm integritatea fondului forestier. Am avut peste 800 de acţiuni în cursul acestui an, din care 300 de incursiuni cu Poliţia şi Jandarmeria. Am confiscat 552 mc de material lemnos, din care 430 mc cu poliţiştii şi jandarmii. Au fost constatate 289 de contravenţii şi 7 infracţiuni silvice”, a precizat Costel Preda.

În concluzie, volumul de material lemnos tăiat în delict în anul 2016, respectiv cei 1.190 de metri cubi înseamnă 0,01 mc/hectar, adică o cifră deloc îngrijorătoare.

Direcţia Silvică Dâmboviţa a exploatat în regie proprie 70.000 de mc material lemnos din 150.000 de mc incluşi în program la începutul anului. De lemnul exploatat în regie proprie au beneficiat în mod deosebit dâmboviţenii, fiind pus la dispoziţia unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ.

Investiţiile, susţinute integral din bugetul propriu

Programul investiţional al Direcţiei Silvice Dâmboviţa s-a derulat fără probleme. Pentru realizarea unor obiective de infrastructură, absolut necesare întreţinerii şi exploatării judicioase a pădurii, s-au cheltuit bani numai din bugetul propriu al unităţii. Au fost amenajate două drumuri forestiere, Mitarca şi Jugureanu, în Masivul Bucegi, în zona Brătei-Rătei, pe teritoriul administrat de Ocolul Silvic Pucioasa. Acestea vor fi recepţionate săptămâna viitoare.

Urmează acum să fie modernizat prin asfaltare drumul către Zimbrăria Neagra, cu ambele intrări, de la DN 72 Târgovişte-Ploieşti, punctul IL Caragiale, şi cea de la Bucşani, sat Răţoaia. Directorul Preda speră ca, în primăvara anului viitor, să poată fi demarate lucrările. Acest traseu este deosebit de important mai ales acum când turiştii au aflat de existenţa Zimbrăriei Neagra şi beneficiază în cadrul rezervaţiei de facilităţi de observare a celebrelor cornute sălbatice.

„De când am construit observatorul, şi asta s-a întâmplat anul trecut, avem 10.000 de turişti care ne-au vizitat obiectivul. După reamenajarea drumului prin pădure, suntem convinşi că numărul va creşte”, a concluzionat dr. ing. Costel Preda.

Adaugă un Comentariu

*