Știri, Muntenia-Sud, România|luni, ianuarie 25, 2021
Sunteți Aici Home » ALEGERI » BILANŢ: Proiectele PSD în judeţul Dâmboviţa, în perioada 2012 – 2016

BILANŢ: Proiectele PSD în judeţul Dâmboviţa, în perioada 2012 – 2016 

adrian tutuianu

Preşedintele PSD Dâmboviţa – Adrian Ţuţuianu a prezentat o radiografie a proiectelor pe care le-a implementat începând cu anul 2012, când a preluat conducerea Consiliului Judeţean. A punctat liderul social-democraţilor şi faptul că a găsit administraţia publică înglodată în datorii, pe care a reuşit să le achite până la ultimul leu.

„Pe zona de sănătate, am reabilitat Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte. Acum este printre cele mai bine dotate spitale judeţene din România, cu precizarea că problema noastră majoră o reprezintă lipsa medicilor. Avem 160 de posturi libere şi asta, sigur, crează de multe ori nemulţumiri. Am reabilitat şi modernizat Spitalul Găeşti. Am redeschis Spitalul Titu. Am reabilitat şi dotat Spitalul Moreni.

Pe zona de educaţie, 48 de microbuze şcolare, 46 de şcoli şi grădiniţe reabilitate, Centru de Cercetări Ştiinţifice la Universitate şi finalizarea lucrărilor în Campusul Universitar (corpurile de clădire care erau ridicate). Vreau să ştiţi că, din 1997 până în 2013, Universitatea a primit pentru Campus în jur de 100 de miliarde de lei, iar în 2013, 2014 şi 2015, sub Guvernarea Victor Ponta, a primit 300 de miliarde. Putem constata că 75% din fondurile necesare pentru Campus au fost asigurate de Guvernul PSD. Universitatea reprezintă pentru noi, ca judeţ, o şansă extraordinară pentru viitor.

Pe zona de proiecte europene, am luat 60 de milioane de euro în 4 ani de zile. La Spitalul Judeţean – 20 de milioane; Palatul Brâncovenesc de la Potlogi – 10 milioane de euro. Este mândria mandatului meu şi vă invit să-l vizitaţi. Peştera Ialomiţei din Munţii Bucegi – 1,2 milioane de euro; fosta Secţie Endocrine din Târgovişte, unde este acum Centrul pentru Persoane cu Handicap – 1 milion de euro; Casa Soarelui din Târgovişte – 800 mii de euro; Centrul pentru Copii de la Găeşti – 1 milion de euro şi Registrul agricol electronic pentru 28 de localităţi – 6 milioane de euro. Suntem singurul judeţ din Regiunea Sud Muntenia care a închis proiectele la 31.12.2015, ceea ce înseamnă că nu punem niciun leu de la bugetul Consiliului Judeţean pentru finalizarea lor.

Pe OG 28/2013 – Programul Naţional de Dezvoltare Locală, avem în judeţ 107 proiecte în lucru. Pe acestea, am adus bani, după cum urmează: 110 miliarde lei – 2012; 140 miliarde lei – 2013; 500 miliarde lei – 2014; 830 miliarde lei – 2015. În 2016, până astăzi, am luat cam 200 de miliarde de lei. Ambiţia mea este să luăm 1.000 de miliarde de lei. Sunt lucrări de drum, apă, canal, şcoală, spital, sedii de primărie, dispensare medicale. La ISU, am adus 10 maşini de stins incendii – 2,5 milioane de euro; 14 autosanitare dotate complet – 2,1 milioane de euro; o freză de zăpadă pentru situaţii de urgenţă şi avem şi în coproprietate cu judeţele din Regiune un elicopter. Total investiţia de la ISU – 10 milioane de euro.

Pe drumurile judeţene şi comunale, prin asocieri şi pe resurse proprii ale Consiliului Judeţean, am asfaltat circa 300 de kilometri. Este foarte bine. Cine are un pic memoria istorică sigur îşi aduce aminte că, în 50 de ani de comunism şi apoi până în anul 2000, nu prea aveam drumuri asfaltate pe nicăieri prin comune. Se asfaltaseră 1.700 de kilometri de drumuri în 70 de ani. Deci, eu zic că, dacă în 4 ani, am făcut 300, lucrul acesta este foarte important.

Prin Compania Naţională de Investiţii, avem în lucru 12 cămine culturale şi alte 40 care aşteaptă finanţare. Vom începe anul acesta lucrările la Cinematograful Independenţa din Târgovişte şi vom construi un complex sportiv, cu stadion nou, în zona fostei unităţi militare de la Gara Târgovişte.

Cultură-culte, am dat bani pentru toate bisericile, toate monumentele istorice şi plătim de la Consiliul Judeţean aproape 600 de persoane în fiecare lună personalul neclerical din toate bisericile.

Vă mai dau o singură cifră: 125 de milioane de euro, bani pentru apă şi canal. Fieni, Pucioasa, Târgovişte, Găeşti, Titu au apă şi canal, staţii de epurare proprii şi bazine de stocare a apei, iar cu fonduri de la bugetul naţional, prin Administraţia Fondului de Mediu, am făcut lucrări de apă şi canal la Voineşti. Se lucrează la Malu cu Flori, la Moţăieni, la Corbii Mari, la Corneşti, la Mătăsaru şi în alte localităţi din judeţ. Vom continua şi asemenea proiecte”, a precizat Adrian Ţuţuianu.

„Dâmboviţa 2025″ – proiectul PSD pentru viitor

Preşedintele PSD Dâmboviţa ne-a prezentat şi liniile de dezvoltare a judeţului pentru următorii ani.

„În primul rând, nu vreau să mai construim proiecte mici, trebuie să ne propunem proiecte foarte mari, pe un termen de cel puţin 10 ani, ca să avem o perspectivă de dezvoltare a judeţului.

Prioritatea numărul 1 – drumurile naţionale. 4 benzi Bâldana-Târgovişte şi modernizat Târgovişte-Sinaia. Este un proiect care costă 120 de milioane de euro, îl vom face pe bani europeni începând cu 2017 şi va fi gata în 2020. 4 benzi Bâldana-Titu-Găeşti, tot pe bani europeni. Târgovişte-Câmpulung, trebuie să găsim resurse financiare în următorii ani. Găeşti-Topoloveni şi, nu în ultimul rând, drumul Găeşti-Corbii Mari-Ghimpaţi. Pe bani europeni, vom face drumul judeţean Moreni-Târgovişte-Băleni, până la Bucureşti. Proiectul este aprobat de Comisia Europeană, costă 50 de milioane de euro.

Pe drumuri judeţene, ne-am propus să terminăm de asfaltat până în 2020 toate drumurile judeţene care astăzi sunt pietruite şi de pământ. Avem 197 de kilometri. Pe drumuri comunale, vom continua programul de asocieri. Îmi propun încă 300 de kilometri de drumuri comunale asfaltate în parteneriat cu Consiliile Locale.

Pe zona de apă-canal, 50 de localităţi din judeţ, 167 de milioane de euro, bani europeni. Începem în 2017, terminăm în 2021.

Pe educaţie, ne-am propus ca, până în 2025, toate localităţile din judeţ să aibă cel puţin o şcoală şi o grădiniţă modernizate, cele care au viitor. Vom continua lucrările la Universitate, ce este astăzi la stadiul de fundaţie.

Pe dezvoltare locală, ne-am propus ca fiecare localitate, în 2020, să aibă sediu de primărie nou sau modernizat, să aibă şcoala de centru modernizată, grădiniţa de centru, bază sportivă, sală de sport, parohia de centru, capelă cel puţin la parohia de centru şi modernizate drumurile comunale importante.

În 2025, ne-am propus să înfiinţăm câteva oraşe noi: Voineşti, Moroieni, Potlogi şi, mă gândesc, Tărtăşeşti şi Crevedia. Toată lumea trebuie să înţeleagă că oraş nu înseamnă blocuri. Oraş înseamnă drum, apă, canal, şcoală, spital, liceu , activităţi economice, străzi puse la punct, centru civic modernizat. Urbanizarea este regula în toată Uniunea Europeană, iar judeţul Dâmboviţa are un grad de urbanizare foarte redus. Faţă de Prahova, spre exemplu, noi suntem la jumătate.

Ne interesează să dezvoltăm Staţiunea Moroeni-Padina-Peştera ca staţiune de interes naţional. Am dus drumul până la Mănăstirea Peştera. Anul acesta, ne ducem până la staţia de telecabină. Potenţialul turistic este foarte bun. Ne trebuie 10 ani de zile, ca să facem o staţiune turistică cu 4-5.000 de locuri de cazare şi cu 4-5.000 de salariaţi de diverse profesii.

Ne preocupă problema locurilor de muncă. Avem trei veşti foarte importante: Arctic construieşte la Ulmi cea mai mare fabrică de maşini de spălat, maşini de spălat vase şi cuptoare cu microunde din Europa. Vor începe în toamna acestui an şi vom avea 6.000 de locuri de muncă în următorii 3 ani. (…) La Parcul Industrial Priboiu, am concesionat unei societăţi cu capital german 13 hectare de teren, unde vor construi hale de producţie şi vor avea nevoie de aproape 2.000 de salariaţi. Toate astea se vor întâmpla în maxim 4 ani de zile”, a preci zat Adrian Ţuţuianu – liderul PSD Dâmboviţa şi candidat pentru un nou mandat de preşediunte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Material realizat de SC INCOMOD MEDIA SRL, la comanda PSD Dâmboviţa, Cod mandatar: 21160002

 

Adaugă un Comentariu

*