Știri, Muntenia-Sud, România|luni, iunie 1, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Călăraşi » BLESTEM: Sufletele turcilor care i-au măcelărit pe călugării din Pădurea Călugăreasca bântuie şi acum printre copaci

BLESTEM: Sufletele turcilor care i-au măcelărit pe călugării din Pădurea Călugăreasca bântuie şi acum printre copaci 

Foto: Adevarul

O legendă cutremurătoare a semănat spaimă generaţii de-a rândul în comuna Dor Mărunt, din judeţul Călăraşi. Pădurea în care turcii au masacrat mai mulţi călugări este ocolită şi acum de oameni, fiindcă ar fi bântuită de sufletele celor care s-au mânjit cu sânge.  Se spune că în această pădure nu bate niciodată vântul, iar liniştea este de-a dreptul asurzitoare.

Localnicii au povestit pentru Adevărul că unul dintre călugării omorâţi a aruncat un blestem asupra turcilor, iar sufletele acestora s-au întors, după moarte, în desişurile de la Călugăreasca, de unde nu au mai găsit în veci ieşirea. La marginea pădurii sunt, de asemenea, o mulţime de cruci, despre care legenda locului spune că stau de strajă pentru ca spiritele păgânilor să nu poată ieşi. Lumea se fereşte şi azi să intre în desişurile din Călugăreasca de teama blestemelor, iar singurul loc sigur din pădure era crucea albă, pe care stă scris anul 1831 şi care îi protejează pe cei care se roagă lângă ea, atunci când îi prinde noaptea în crâng.

Tot în Bărăgan, la 15 km de Slobozia, o biserică lăsată în paragină stârneşte fiori. Construită, pe malul stâng al răului Ialomiţa, în anul 1848, de către unul din boierii satului, cu piatră adusă din Dobrogea, aceasta  a reuşit să-i înspăimânte pe locuitorii satului Ivăneşti. Legendele locale vorbesc despre un măcel petrecut chiar în lăcaşul de cult.

„În cel de-al doilea război mondial  un grup de soldaţi  nemţi, fugind de inamicii ruşi, s-au ascuns în biserică…  În zadar s-au rugat aceştia să scape. Nimeni nu le-a auzit rugăciunile, ei fiind prinşi de către inamici şi masacrati. Se spune că sufletele soldaţilor nemţi mai bântuie încă biserica părăsită”, povesteşte un localnic.

Oamenii din sat, înspăimântaţi că ar putea fi urmăriţi de blestem, au renunţat cu timpul să mai meargă la biserică. Mai mult decât atât, zona era frecvent inundată de revărsările răului, ceea ce a dus cu timpul la strămutarea gospodăriilor din zonă.

Adaugă un Comentariu

*