Știri, Muntenia-Sud, România|marți, octombrie 27, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » BONURI DE MASĂ… ELECTRONICE! Din februarie, angajatorii pot renunța la tichetele pe suport hârtie

BONURI DE MASĂ… ELECTRONICE! Din februarie, angajatorii pot renunța la tichetele pe suport hârtie 

tichete-de-masa

Potrivit Legii nr. 291/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 701 din 15 noiembrie 2013, angajatorii le vor putea acorda salariatilor din februarie 2014 tichete de masa intr-o noua forma, electronica si nu doar pe suport hartie, asa cum este prevazut de legislatia in vigoare.

Actul normativ stabileste ca angajatorii vor putea opta fie pentru tichetele de masa pe suport hartie, fie pentru cele in format electronic.

tichetele de masa in format electronic sunt bonuri de valoare pe suport electronic si sunt destinate exclusiv acordarii alocatiei individuale de hrana a a salariatilor.

Aceste tichete vor fi emise sub forma unui card, care insa nu va avea caracteristicile asemanatoare cardului bancar, pentru ca nu va fi permisa retragerea de numerar.

In forma initiala a proiectului de lege, se preciza ca tichetul electronic ar fi fost valabil daca ar fi respectat reglementarile Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind instrumentele de plata electronica.

Insa in varianta publicata in noiembrie 2013 in Monitorul Oficial nu mai figureaza aceasta prevedere care stabilea valabilitatea tichetului electronic, fiind eliminata de Comisia pentru munca si protectia sociala din Camera Deputatilor. Comisia a explicat ca tichetele de masa pe suport electronic nu constituie carduri obisnuite, intrucat anumite functii pe care le au cardurile vor fi eliminate, pentru a corespunde scopului lor limitat.

Astfel, tichetele de masa electronice nu vor avea urmatoarele functii specifice cardurilor bancare:

– nu va exista un cont de plati al salariatului atasat cardului;
– va fi inhibata functia de retragere de numerar, astfel incat sa nu permita efectuarea unor operatiuni de tipul retragerii de numerar de la terminale.

Potrivit dispozitiilor care se vor aplica din februarie 2014, tichetul in format electronic va fi valabil numai daca sunt inscrise pe acesta sau sunt stocate intr-un alt mod in acesta urmatoarele informatii:

– numele si prenumele salariatului care este in drept sa utilizeze tichetul de masa;
– numele si adresa emitentului;
– date referitoare la perioada de valabilitate;
interdictia de a fi utilizat pentru achizitionarea de tigari sau de produse alcoolice.

In acelasi timp, tichetele de masa in format electronic vor putea fi alimentate exclusiv cu valoarea nominala a tichetelor de masa acordate de catre angajator si vor putea fi utilizate doar pentru achitarea mesei sau pentru achizitionarea de produse alimentare.

CITEȘTE MAI MULTE AICI

 

Adaugă un Comentariu

*