Știri, Muntenia-Sud, România|joi, aprilie 2, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » BUGET: Elevii şi studenţii au propuneri concrete pentru Guvernul Cioloş

BUGET: Elevii şi studenţii au propuneri concrete pentru Guvernul Cioloş 

Dacian Cioloş (Sursa foto: expunere.com)

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Național al Elevilor (CNE) au solicitat o întrevedere cu premierul Dacian Cioloş şi miniştrii Educaţiei – Adrian Curaj şi Finanţelor – Anca Dragu Paliu, pentru a discuta bugetul alocat educației pentru anul 2016.

ANOSR cere respectarea Legii Educației Naționale nr. 1/2011, care prevede alocarea anuală a cel puțin 6% din Produsul Intern Brut pentru educație. Astfel, ar putea creşte fondul pentru investiţii şi burse. De asemenea, studenţii ar putea beneficia de reduceri pentru toate tipurile de trenuri şi pentru un număr nelimitat de călătorii, dar şi de o subvenţie cămine-cantine mai mare. În plus, ANOSR a cerut şi creşterea bugetului pentru Programul Naţional „Tabere Studenţeşti”, iar finanţarea universităţilor în anul 2016 să fie alocată în funcție de indicatorii de performanță stabiliți de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior.

La nivel preuniversitar, reprezentanţii elevilor propun decontarea integrală a cheltuielilor cu naveta, la fel cum se întâmplă în cazul profesorilor; acoperirea integrală a costurilor manualelor şcolare pentru clasele a XI-a şi a XII-a; scăderea numărului de elevi la un consilier psihopedagogic de la 900/consilier la 300/consilier şi activarea Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar pentru stabilirea unui cost standard per elev real.

„Guvernul anterior ne-a garantat că există resurse bugetare pentru a crește semnificativ bugetul educației pentru anul 2016. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, înseamnă că nici de data asta guvernanții nu au înțeles care le este rolul și care sunt nevoile cele mai importante pentru a dezvolta România. Avem speranța că noul guvern va înțelege importanța educației și că o va trata prioritar, alocându-i finanțarea necesară”, precizează Vlad D. Cherecheș – președinte ANOSR.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Consiliul Național al Elevilor invită federaţiile sindicale din învăţământ şi Consiliul Naţional al Rectorilor să susţină aceste propuneri și să facă, la rândul lor, demersuri pentru ca acestea să se regăsească în forma finală a legii bugetului pentru 2016.

Adaugă un Comentariu

*