CA-N OCCIDENT: Mamuţii agriculturii călărăşene s-au dezvoltat cu fonduri europene

După vizita de astăzi pe ogoarele mănoase ale Călăraşului, parte din „Marele grânar al României”, am ajuns la concluzia că agricultură adevărată nu se poate face decât pe suprafeţe mari de teren, cu suport financiar deosebit şi prin investiţii imense. Astfel de activităţi agricole-mamut nu pot dezvolta decât societăţile puternice sau sistemele asociative, dacă există.
Când spunem producţie, în Călăraşi, vorbim de activitate desfăşurată pe suprafeţe de la 1.000 de hectare în sus. Iar capacităţile de depozitare existente înmagazinează de la 3.000 la 30.000 de tone. Evident, la asemenea performanţe s-a putut ajunge prin ani mulţi de muncă, implicare, riscuri, investiţii mari şi fonduri europene derulate prin APDRP.
Agricultură de înaltă clasă la Ştefan-Vodă
Comuna Ştefan-Vodă din judeţul Călăraşi este un epicentru al agriculturii de înaltă clasă, realizată prin investiţii colosale. Societăţile „Chirea SRL” şi „Chirea 2000″ lucrează aproximativ 3.500 de hectare, iar o asemenea suprafaţă de teren agricol cultivată cu cereale, rapiţă, floarea soarelui nu poate fi exploatată decât cu utilaje performante şi oameni calificaţi.
Prin implementarea a două proiecte pe Măsura 121 – Modernizarea exploataţiilor agricole, „Chirea SRL” şi „Chirea 2000″, administrate de Niculae Chirea şi Emanoil Patentaşu, au obţinut o finanţare nerambursabilă de aproape 2,5 milioane de lei.
Cu cei 50% contribuţie proprie au reuşit să achiziţioneze utilaje de lucrat pământul şi să dezvolte trei capacităţi de depozitare de 3.000 de tone cereale.
În momentul de faţă, pot fi însilozate, în condiţii optime, circa 6.500 de tone de produse agricole, obţinute, în special, de pe terenurile pe care le lucrează cele două societăţi comerciale.
Zoo Sintex a dezvoltat cea mai mare magazie de cereale din Călăraşi
Tot în comuna Ştefan-Vodă am vizitat un alt obiectiv de anvergură realizat şi cu sprijin APDRP. SC Zoo Sintex deţine cea mai mare magazie de depozitare cereale din judeţul Călăraş şi, poate, una dintre cele mai mari din ţară.
Suprafaţa acesteia este de 3.600 mp cu o capacitate de circa 11.000 tone de cereale. Valoarea totală a proiectului a fost de 11.593.675 de lei, din care fonduri nerambursabile 4.836.549 de lei.
În afară de magazia mamut, complexul mai cuprinde patru celule de siloz, laborator, cântar basculă şi alte dotări aferente. Societatea lucrează circa 1.700 de hectare.
Firma se ocupă în mod deosebit cu achiziţionarea de produse agricole de la diferite societăţi sau entităţi din Călăraşi, dar şi din alte judeţe ale ţării.
Dispune de o flotilă de 30 de autocamioane de transport cereale. Marfa este depozitată iar apoi reorientată în funcţie de cerere.
Alte articole: