Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, iunie 2, 2023
Sunteți Aici Home » AGRICULTURĂ » CĂLĂRAŞI: Agricultură performantă, cu sprijin APDRP, la Dragalina. Fermierul român a învăţat să acceseze bani europeni

CĂLĂRAŞI: Agricultură performantă, cu sprijin APDRP, la Dragalina. Fermierul român a învăţat să acceseze bani europeni 

discutii fermieri dragalina

Călăraşi este un judeţ al marii agriculturii! Culturile de cereale păioase, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă se întind pe mii de hectare. Prin urmare, fermierii care desfăşoară activităţi productive în această zonă de sud a ţării au nevoie de bază tehnică pe măsură.
Majoritatea proiectelor derulate prin Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi pescuit (APDRP) în Călăraşi au avut ca principal obiectiv tocmai achiziţionarea de utilaje agricole, în special tractoare performante. De asemenea, s-a investit în spaţii de depozitare pentru cereale.

Prin Măsura 121 – Modernizarea exploataţiilor agricole, SC Arprest SRL din comuna Dragalina, reprezentată de Elena Arpăşanu, a materializat un proiect având o finanţare totală de 837.648 de lei, din care fonduri nerambursabile 387.147 de lei.

Fiindcă aveau de lucrat circa 800 de hectare teren cultivat cu cereale evident s-a impus achiziţionarea unor utilaje performante.

„Aşa am reuşit să ne dotăm cu un tractor de capacitate mare, plug reversibil cu cinci trupiţe, combinator, scarificator, remorcă basculantă, moară cu ciocănele”, ne-a spus Elena Arpăşanu.

Sunt mulţi factori de care depinde succesul unui proiect, dar cel mai important, crede Elena Arpăşanu, este consultanţa. Materializarea unui proiect este dependentă de seriozitatea consultantului, de modul în care el îşi face treaba.

utilaj agricol dragalina

Din discuţiile purtate la sediul societăţii, între beneficiarii proiectului şi invitaţi, conduse de directorul OJPDRP Călăraşi, Jenel Şerban, a reieşit că agricultorul român doreşte o simplificare a modalităţii de accesare a fondurilor europene, reducerea birocraţiei, a documentaţiei aferente şi, evident, un serviciu de consultanţă competitiv.

În cele din urmă, s-a ajuns la concluzia că, atâta timp cât sistemul bancar românesc este reticent la creditarea unor proiecte în domeniul agriculturii, APDRP a rămas singura soluţie care contribuie din plin la dezvoltarea acestui sector economic de care depinde dezvoltarea ţării.

Adaugă un Comentariu

*