Știri, Muntenia-Sud, România|joi, martie 4, 2021
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Călăraşi » CĂLĂRAŞI: Fostul şef de la Garda de Mediu a fost condamnat definitiv pentru trafic de influenţă

CĂLĂRAŞI: Fostul şef de la Garda de Mediu a fost condamnat definitiv pentru trafic de influenţă 

Foto: adevarul.ro

Vasile Gîdea, fost şef al Gărzii de Mediu din Călăraşi, săltat de procurorii DNA pentru implicare într-un dosar de trafic de influenţă, alături de un poliţist de la Investigarea Fraudelor, a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare, scrie Ziarul Adevarul.  Practic, decizia Curţii de Apel Bucureşti, pronunţată în şedinţă publică la 1 noiembrie 2013, a rămas definitivă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, respingând, recent, apelul declarat de procurori şi inculpat.

La sfârşitul anului trecut, decizia Curţii de Apel l-a făcut un om liber pe Gîdea după două luni de arest. El fusese reţinut pe 12 septembrie şi, ulterior, arestat pentru fapte de corupţie. Vasile Gîdea a fost acuzat că ar fi ajutat un ofiţer de poliţie care ar fi cerut 140.000 de euro de la administratorul unui grup de firme ca să intervină pentru soluţionarea favorabilă a unui litigiu cu APIA.

Anchetatorii spun că în perioada august-septembrie 2013, Stelică Tănase, ofiţer la Serviciul de Investigare a Fraudelor, a pretins 140.000 de euro de la administratorul unui grup de firme cu activitate în domeniul agricol. Bărbatul, care l-a şi denunţat de poliţist, a plătit în două rânduri, prin intermediar, sumele de 100.000 euro, respectiv 40.000 de euro. Omul legii a promis în schimbul banilor că intervine pe lângă directorul executiv adjunct al Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Călăraşi pentru a favoriza grupul de firme respectiv.

CITEŞTE ŞI: „Şpagă la Garda de Mediu Dâmboviţa! Agenţii economici rup tăcerea”

Concret, în schimbul sumei de 100.000 euro, spun anchetatorii, intervenţia viza anularea, de către APIA, a unui prejudiciu rezultat din încasarea nelegală, de către grupul de firme al administratorului, a sumei de aproximativ 5.000.000 euro sub formă de subvenţie pentru perioada 2007-2011. În schimbul sumei de 40.000 de euro, urmau să fie eliberate trei adeverinţe pentru grupul de firme al administratorului. În acestea se menţiona că firma nu are debite, astfel încât să obţină un credit bancar de aproximativ 920.000 de euro, reprezentând 90% din cuantumul de 110 euro/ha (plata unică pe suprafaţa agricolă finanţată de Uniunea Europeană – SAPS), deşi două dintre firme nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate.

Toate aceste demersuri au fost efectuate cu sprijinul lui Vasile Gîdea. Sumele de bani pretinse urmau a fi împărţite între Tănase, Gîdea, persoana intermediară şi directorul executiv adjunct al APIA Călăraşi.

În aceeaşi perioadă, Tănase l-a ajutat pe administratorul grupului de firme să îi ofere, cu titlu de mită, directorului executiv adjunct al APIA Călăraşi, o parte din sumele pretinse anterior, respectiv 50.000 de euro şi 10.000 de euro, în scopul soluţionării litigiilor existente între grupul de firme coordonat de administrator şi APIA Călăraşi. Sumele de bani nu au mai fost remise, au anunţat procurorii DNA.

 

Adaugă un Comentariu

*