Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, ianuarie 24, 2020
Sunteți Aici Home » AGRICULTURĂ » CĂLĂRAŞI: Invazie de şoareci pe câmp! 30% din producţia de grâu, orz şi rapiţă a fost nimicită

CĂLĂRAŞI: Invazie de şoareci pe câmp! 30% din producţia de grâu, orz şi rapiţă a fost nimicită 

Foto: agronomia.manager.ro

După ploile care au provocat dezastru în agricutlură în judeţul Călăraşi, un alt duşman de temut face prăpăd. Rozătoarele au nimicit aproximativ 30% din producţie, cele mai afectate fiind culturile de grâu, orz şi rapiţă, scrie Adevărul.

„Eu n-am mai văzut aşa ceva! Toate terenurile sunt invadate de şoareci. Avem pagube semnificative şi, din păcate, acum nu prea avem ce să mai facem. Sunt foarte prolifici, într-o lună apare o nouă generaţie din puii proaspăt fătaţi“, ne spune Aurelian Dobre, secretarul Camerei Agricole Călăraşi.

Şeful de la Camera Agricolă  precizează că fost o iarnă blândă, fără precipitaţii, iar tehnologia de însămânţare fără arătură, «no-till», a făcut ca populaţia de şoareci să explodeze. Dobre crede că singura măsură ar fi aratul ogorului de două ori înainte de semănat, la adâncimi mari, ca să poată fi distruse galeriile rozătoarelor.

E de groază, pe câmp sunt dune, te afunzi în ele…

Nici păsările şi animalele care distrug în mod natural şoarecii nu şi-au mai făcut datoria în acest an. Berzele şi ciorile nu mai fac faţă, iar vulpile preferă fazanii şi iepurii. Sunt prea mulţi, nimeni nu le mai face faţă.

„Vă spun sincer, am colegi fermieri care au investit miliarde în substanţe pentru distrugerea şoarecilor şi tot degeaba“, a adăugat Aurelian Dobre.

Nici vremea nu a ţinut cu agricultorii. Ploile din ultima perioadă au dat peste cap campania de recoltare. Până la această dată, din cele 237.991 de hectare de culturi de păioase au fost culese din câmp aproximativ 90.000 de hectare. Ploile abundente, grindina şi furtunile au distrus 4.862 de hectare de cereale. Potrivit Direcţiei Agricole Călăraşi, 1.720 hectare de grâu, 1.470 hectare de orz,  513 de rapiţă, 503 de floarea-soarelui şi peste 100 de hectare porumb au fost calamitate.

Adaugă un Comentariu

*