Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, mai 29, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » CĂLĂRAŞI: Castelul de apă al oraşului Olteniţa va deveni punct de atracţie pentru turişti

CĂLĂRAŞI: Castelul de apă al oraşului Olteniţa va deveni punct de atracţie pentru turişti 

Foto: adevarul.ro

Castelul de apă al oraşului Olteniţa, care găzduieşte, de mai bine de 10 ani, Muzeul de Artă al oraşului, va fi renovat pe bani europeni.  Monument istoric ridicat la începutul secolului XX, turnul, în prezent dezafectat, va căpăta strălucirea de altădată, scrie Adevarul.

Investiţia depăşeşte 400.000 de lei, iar autorităţile locale speră să-l transforme într-un punct de atracţie pentru turişti şi într-un centru cultural de expoziţii. Turnul şi-a câştigat notorietatea după ce aici a fost deschis un muzeu, deşi spaţiul era dezafectat. Prof.  Done Şerbănescu, om de ştiinţă şi fost director al Muzeului “Civilizaţiei Gumelniţa” din Olteniţa, ştie cel mai bine istoria locului. Acesta spune că turnul de apă face parte din patrimoniul naţional.

“În Olteniţa sunt monumente de patrimoniu, printre ele se găseşte acest turn de apă şi pentru că este o construcţie unică, el se află pe lista monumentelor importante din România. Turnul s-a construit în anul 1919, iar în anul 1922 s-a pus în funcţiune uzina de apă din care se alimenta Olteniţa. În anul 1916 a fost bombardat de inamici, după care renovat atunci când s-a construit şi hala Olteniţa, în anul 1924. Populaţia din oraş se alimenta la acea vreme din râul Argeş”, povesteşte Şerbănescu.

Până să adăpostească lucrări de artă, turnul a fost timp de 30 de ani o vestită cârciumă din oraş, iar în ultimii ani a devenit raiul persoanelor fără adăpost. În 2003, printr-un efort deosebit şi cu ajutorul unor artişti plastici olteniţeni, care au făcut donaţii, Muzeul de Artă şi-a alcătuit patrimoniul.

“Cu toate că numărul obiectelor de artă din patrimoniul muzeului este încă destul de modest, sunt câteva exponate susceptibile să facă parte din patrimoniul cultural naţional. Unele realizări artistice vor fi chiar propuse Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor pentru a fi clasate în categoria tezaur. Vom prezenta aceste realizări artistice remarcabile, cu speranţa ca publicul avizat, în timpul liber, îşi va îndrepta atenţia spre acest lăcaş de cultură”, spune prof.Şerbănescu

Autorităţile locale intenţionează transformarea clădirii cu valoare istorică în zonă de recreere pentru pescari şi organizarea de întâlniri pentru împătimiţii pescuitului, dar şi organizarea unei expoziţii de fotografie pentru promovarea zonei Olteniţa – oraş port la Dunăre. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 419.998 lei fără TVA, cu o durată de implementare de 12 luni.

Adaugă un Comentariu

*