Știri, Muntenia-Sud, România|luni, iulie 6, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Călăraşi » CĂLĂRAŞI: Pompierii au declanşat o campanie de prevenire a incendiilor în biserici

CĂLĂRAŞI: Pompierii au declanşat o campanie de prevenire a incendiilor în biserici 

calarasi 2

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” Călăraşi efectuează în această perioadă activităţi de consiliere a preoţilor în vederea preîntâmpinării unor situaţii de urgenţă, care s-ar putea produce la nivelul lăcaşurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale.

Prima întâlnire a fost organizată în data de 11 martie, la sediul Protoieriei Călăraşi. Au participat 75 de preoţi, iar astăzi, 12 martie, cadrele Inspecţiei de Prevenire au desfăşurat o întâlnire asemănătoare la sediul Protoieriei Olteniţa cu preoţi din această zonă, iar în următoarele zile se vor efectua deplasări la Lehliu Gară.

calarasi

Iată care sunt recomandările pompierilor pentru a preîntâmpina evenimentele nedorite care s-ar putea produce în timpul slujbelor religioase:

Menţinerea uşilor de pe căile de acces şi evacuare în poziţia „deschis”, în mod obligatoriu, pe timpul slujbelor religioase cu public numeros, iar în condiţiile unui număr foarte mare de participanţi se recomandă organizarea slujbelor religioase în aer liber.

Amenajarea de locuri speciale pentru depunerea lumânărilor aprinse, realizate din materiale incombustibile, precum beton, cărămidă, metal ori altele similare, în exteriorul lăcaşului de cult şi la distanţe de siguranţă faţă de construcţii, parcări, vegetaţie, arbori şi materiale combustibile. Lumânările aprinse se introduc în tăvi metalice umplute cu nisip sau cu apă, iar arderea acestora se supraveghează permanent.

Parcarea autoturismelor persoanelor care participă la slujbele religioase cu public numeros, a atelajelor, autocarelor şi microbuzelor se face astfel încât sa nu se blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenţie ale serviciilor pentru situaţii de urgenţă la un eventual incendiu.

Asigurarea întreţinerii corespunzătoare şi verificării periodice a instalaţiilor electrice, a sistemelor de încălzire utilizate, a aparatelor de preparat şi încălzit hrana şi a coşurilor de fum, precum şi remedierea tuturor defecţiunilor constatate la acestea, de către personal autorizat.

Evacuarea pe timpul desfăşurării slujbelor religioase cu public numeros din interiorul lăcaşului de cult a covoarelor, mochetelor, scaunelor şi băncilor nefixate de pardoseala şi care pot îngreuna evacuarea persoanelor în caz de incendiu, cu excepţia celor care constituie obiecte de cult sau care se utilizează potrivit tradiţiei ori ritualurilor religioase.

Asigurarea dotării cu stingătoare portative de incendiu adecvate, în număr de cel puţin unul la o suprafaţă de 200 mp, dar minimum doua stingătoare pe nivel.

Asigurarea dotării cu scări care să permită accesul personalului de intervenţie până la streaşina acoperişului.

Dotarea construcţiilor aparţinând obiectivelor de cult cu rezerve suficiente de apă ce se păstrează în butoaie şi cu găleţi necesare, în cazul în care nu este asigurată reţea de hidranţi exteriori de incendiu.

Verificarea, întreţinerea şi exploatarea cu asigurarea integrităţii tuturor elementelor componente, a instalaţiilor de protecţie împotriva trăsnetului.

Interzicerea amenajării de arhive, precum şi depozitarea materialelor, registrelor, cărţilor, albumelor, lumânărilor, icoanelor, coroanelor, jerbelor in poduri, turnuri, balcoane, subsoluri, spaţii comerciale ori pe circulaţiile interioare şi scările din lăcaşurile de cult.

Asigurarea supravegherii sobelor şi a celorlalte mijloace de încălzire cu/fără acumulare de căldură, din construcţii, pe tot timpul funcţionării şi întreruperea alimentării acestora înainte de începerea slujbelor religioase.

Amplasarea mijloacelor de încălzire la distanţe de siguranţă faţă de elementele de construcţie, decorurile sau mobilierul combustibile.

Persoanele care exercită funcţia de preot sau orice altă funcţie care presupune exercitarea atribuţiilor de preot, recomandă participanţilor la activităţile de cult specifice sau la slujbele religioase, măsuri principale pentru apărarea vieţii şi bunurilor împotriva incendiilor.

La efectuarea de amenajări temporare ce se utilizează la desfăşurarea manifestărilor religioase cu public numeros se are în vedere neafectarea posibilităţilor de evacuare a persoanelor şi amplasarea acestora la distanţe de siguranţă de construcţii.

La terminarea programului de lucru se asigură, de către persoana cu responsabilităţi în domeniul apărării împotriva incendiilor, controlul vizual al spaţiilor, pentru a fi eliminate cauzele potenţiale de incendiu ce pot fi datorate activităţilor care s-au desfăşurat.

La terminarea activităţilor de cult specifice sau a slujbelor religioase, instalaţia electrică din aceste spaţii se deconectează de la sursele de alimentare, cu excepţia iluminatului de siguranţă şi a circuitelor care alimentează sistemele şi instalaţiile de detectare, semnalizare şi stingere a incendiilor şi de protecţie contra efracţiei.

Adaugă un Comentariu

*