Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, martie 3, 2021
Sunteți Aici Home » REPORTAJ » CĂLĂTORIE: Balcic, colţul de rai de la ţărmul Mării Negre creat de regina Maria a României. FOTO

CĂLĂTORIE: Balcic, colţul de rai de la ţărmul Mării Negre creat de regina Maria a României. FOTO 

balcic 11

Am petrecut câteva zile de neuitat pe coasta bulgară a Mării Negre. Tot ceea ce am vizitat a fost fascinant. Fiecare crâmpei de istorie, fiecare piatră au fost puse în valoare cu multă migală şi, ce este mai important, pe lângă toate aceste vestigii, au fost create poveşti uimitoare. Totul are ceva de spus, totul are în spate o legendă, o naraţiune fantastică.

Ghizii care ne-au însoţit erau capabili să brodeze o istorioară pe lângă fiecare element istoric şi natural pe care noi l-am fi ales, orice petec de pământ, chiar împresurat de bălării, avea valoarea lui, atrăgea privirea şi curiozitatea turistului. O făceau cu un talent şi cu un har deosebit. Ştiau să scoată în evidenţă totul, să însufleţească trupul rece al istoriei. Să ne declare, cu multă poezie în glas, că pe iarba pe care călcăm noi acum, cu mii de ani în urmă, a păşit cine ştie ce mare conducător. Dar, despre toate acestea va fi o altă poveste…

balcic 16Acum, vreau să mă opresc la Balcic, orăşelul de pe malul Mării Negre, transformat de monarhii români într-o perlă a turismului bulgar. De cum intri în staţiune, parcă te cufunzi într-o altă lume, te freci la ochi când vezi undele mării cum se sărută, suav, cu verdeaţa, cu florile multicolore ce dănţuiesc în ronduri nesfărşite în grădinile reginei Maria a României.

Castelul şi domeniul regal de la Balcic, locul vizitat anual de zeci de mii de turişti, veniţi din toate colţurile Europei, a fost întemeiat între anii 1913-1940. A fost reşedinţa preferată a reginei Maria.

Lucrările de construcţie a castelului şi de amenajare a grădinilor au început în 1925 şi au fost finalizate în 1936. Balcicul a devenit un centru de atracţie în special pentru elita românească din acele vremuri. Multe familii de oameni de vază ai statului român, industriaşi, proprietari de pământuri, oameni politici şi-au ridicat case de vacanţă, vile, în oraşul bulgăresc de pe coasta Mării Negre.

balcic 5Întregul complex regal de la Balcic îmbină arhitectonic elementele mediteraneene cu cele orientale, dar s-a păstrat stilul caracteristic oraşului, pereţii albi şi acoperişurile din ţiglă turcească.

Casa Reginei, numită astăzi „Cuibul Liniştii”, este înconjurată de grădini suspendate, de terase abrupte săpate în stâncă, de alei mirifice străjuite de lampadare şi arcade îmbrăţişate de verdeaţă. Regina Maria şi-a petrecut cea mai mare timpului la Balcic. Iubitoare de artă, de cultură, a scris poezii, proză, picta, proiecta mobilă şi vestimentaţie. Era fascinată de natură, de flori. Parcurile mirifice de la Balcic, adevărate grădini botanice, i se datorează în totalitate.

Aşa cum spun cunoscătorii, complexul de la Balcic îţi dă impresia că nu a fost creat de mâna omului şi că a exitat dintotdeauna aici. Regina Maria s-a stins din viaţă în 1938. La dorinţa ei, inima i-a fost depusă în capela „Stella Maris”, din apropierea castelului.

balcic 6După 1940 , complexul de la Balcic a intrat în administrarea statului bulgar. Acum se află inclus în cele 100 de obiective turistice naţionale, iar în 2002 a fost declarat monument cultural. În fiecare vară, mii de turişti români vin în Bulgaria, la Balcic, să admire crâmpeiul de cultură, de istorie, de frumuseţe naturală creat de Maria – Regina României.

Aici, în spaţiul din apropierea mării, în afară de vizitarea castelului, a capelei, a grădinii încărcate de flori multicolore, arbuşti exotici, cactuşi şi arbori superbi, turiştii pot face cumpărături din bazarul superb de la porţile complexului muzeal, degustări de vinuri rare, pot admira colecţiile de vinuri şi alte băuturi vechi de peste 100 de ani. Dacă îi ţin punga, pot achiziţiona vinuri alese, mărci rare. Nu mai vorbim de restaurantele din zonă, de ospitalitatea bulgară şi de liniştea acestor locuri minunate, care fac, vrem nu vrem, parte şi din istoria României…

balcic 15 balcic 14 balcic 13 balcic 12 balcic 10 balcic 9 balcic 8 balcic 7 balcic 4 balcic 3 balcic 2 balcic 1

Adaugă un Comentariu

*