Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, iunie 13, 2021
Sunteți Aici Home » REPORTAJ » CĂLĂTORIE: Chişinău, un oraş atât de verde de parcă a fost construit într-o pădure! FOTO

CĂLĂTORIE: Chişinău, un oraş atât de verde de parcă a fost construit într-o pădure! FOTO 

chisinau 7

Trecem uşor de vama românească. Ni se iau cărţile de identitate pentru a fi verificate. În tot acest timp, aşteptăm. Cineva din fundul autocarului ne comunică pe ton liniştit: „Acum nu vă faceţi probleme. Trecem repede. Când ne-om întoarce, românii o să ne contobăie peste tot, să nu aducem ţigări, băuturi alcoolice, marfă de contrabandă”. Omul a avut dreptate. După circa 15 minute, ne sunt aduse documentele.

Am trecut de prima poartă. Ne îndreptăm spre punctul de control al moldovenilor. Imagini triste, neobişnuite pentru cineva care a călătorit prin UE, fără atâta stricteţe şi aer milităresc, rămase parcă de prăsilă de pe vremea comunismului. Graniţă între două ţări româneşti! Autocarul opreşte exact în faţa vămii. Ni se spune de cei care au mai tot făcut traseul spre Chişinău că este bine să stăm liniştiţi, la locurile noastre, până ce urcă poliţistul de frontieră moldovean după documente. Să nu îi enervăm, că ar putea să ne ţină mult pe loc.

Gata, apare vameşul! Poliţistul moldovean, tânăr, dar cu un chip rece, dur, ne priveşte pe toţi cu suspiciune. Parcă am veni să mutăm ţara din loc! Comportamentul de oştean sovietic nu pare să fii dispărut. Am avut noroc. Actele ne-au fost înapoiate repede.

chisinau 9

Pornim spre Chişinău pe Magistrala M1, aproximativ 97 de kilometri. Uităm uşor de vamă. Imagini încântătoare. Multă verdeaţă. Dealuri acoperite de păduri, culturi agricole şi, din loc în loc, crâmpeie de sat. Casele, neînconjurate de garduri, stau ciucure prinse de coline printre copaci. Am putut observa uşor că asfaltul se opreşte fix la marginea aşezărilor. Doar drumurile principale au avut norocul să fie modernizate.

chisinau 10

Oprim la o staţie de benzină. Combustibilul, mai ieftin ca la noi. Circa 17 lei moldoveneşti, adică 3,7 lei româneşti litrul. Dăm mai departe spre Chişinău. De-o parte şi alta a drumului, dincolo de perdelele de nuci, îşi fac apariţia plantaţiile viticole, aurul Moldovei. Nu am văzut nicio bucată de pâmânt nemuncită. Zona din apropierea şoselei arată impecabil, curată, fără bălării. Ca în vest! Un exemplu pentru drumarii noştri care îşi fac treaba în plesneală sau deloc…

Tot privind Moldova pe geam, nici nu am băgat de seamă că ne-am apropiat de Capitală. La orizont, dintre dealuri şi păduri, apar siluetele unor blocuri. Ai impresia că au răsărit printre codrii. Oraşul este răsfirat, întins, bulevarde largi, clădiri impozante. În Chişinău nu există tramvaie şi nici metrou. Troleibuze, autobuze, taximetre şi microbuze. Ultimelor, localnicii le spun „Rutiere”.

chisinau 13

Coborâm în faţa Hotelului Doina, aflat în Cartierul Rîşcani, născut parcă în inima pădurii. Ne cazăm şi apoi hotărâm să ieşim la plimbare. Din faţa hotelului, urcăm îm microbuzul 175. Trei lei călătoria, de persoană, cam 0,65 de bani româneşti. Şoferul nu eliberează bilete. Nu stă pe aici în obicei acest lucru. Adună banii, îi face fişicurui şi îi pune deasupra capului, la oglindă. Nu pare să fie stresat de faptul că s-ar efectua vreun control fiindcă aici nu se face. Am mai aflat un amănunt. Nu există staţii clare pentru îmbarcarea călătorilor. La Chişinău, microbuzul opreşte când îi faci cu mâna, de pe marginea străzii.

chisinau 4

Ajungem în centru. Fiindcă tot este sâmbătă şi ne aflam în faţa Muzeului de Istorie al Moldovei am decis să-l vizităm. Intrarea, 15 lei moldoveneşti de persoană, adică cam trei lei româneşti. Suntem avertizaţi că am sosit aproape de ora închiderii. Casiera ne spune că avem la dispoziţie 40 de minute pentru a trece în revistă toate sălile cu exponate. Ne-a recomandat să pornim de la etajul doi. Am urcat pe scări un etaj, căutam intrarea pentru a merge mai sus. Apoi, ne-am dumirit. În Moldova, se numără, ca etaj, inclusiv parterul.

Muzeul pare modest, se vede că nu s-a investit prea mult în acest spaţiu. Piesele expuse, de o valoare inestimabilă, dar necategorisite aşa cum trebuie. Multe arme, din toate timpurile şi, în special, din perioada celor două Războaie Mondiale. Am tresărit când am sesizat că angajatele Muzeului de Istorie al Moldovei, nişte doamne venerabile, dialogau în limba rusă. Am plecat cu un uşor gust amar. Am lăsat în curte să vegheze, din faţă, lupoaica de la care sugeau cei doi întemeietori ai Romei, Romulus şi Remus, de unde ne tragem jumătate, iar undeva, mai în spate, un elicopter de fabricaţie sovietică, şi el pe post de exponat.

chisinau 1

Şi pe străzile din centrul oraşului Chişinău se vorbea mult ruseşte. Doi părinţi, tineri, frumoşi, comunicau cu prichindeii lor de vreo trei-patru anişori în limba marelui Tolstoi. Am găsit un moldovean care ne-a lămurit că acum, în Chişinău, nu se vorbeşte ruseşte din obligaţie statală ci, din plăcere, din obişnuinţă. Chiar şi tinerii de 20 de ani, născuţi după independenţa Moldovei, vorbesc ruseşte!

Un fapt interesant. Majoritatea presei scrise din Chişinău este de limbă rusă. Pe la chioşcurile de ziare, rar găseşti vreun jurnal în limba română, pardon, moldovenească. Lider pentru presa în limba română, Adevărul de Moldova. Am intrat şi într-o librărie. Rafturi întregi cu lucrări publicate în limba rusă. Vânzătoarea ne-a spus că sunt căutate foarte mult de publicul cititor. Cartea românească era la… reducere. Concluzia, este greu să te rupi de trecutul nu prea îndepărtat care a marcat profund, intens, zbuciumat, existenţa unui neam…

chisinau 11

Ei, am vrut să ne revenim. Aşa că am dat buzna într-un restaurant cu autoservire şi am mâncat bine cu doar 30 de lei moldoveneşti de persoană, adică vreo 6,5 lei româneşti. Am cerut o zamă, un fel de ciorbă cu multe legume şi bucăţele de carne, şi mititei. Semăna cu ai noştri, dar nu şi la gust, le mai lipsea ceva, poate românismul, condimentele esenţiale.

Berea molodovenească, destul de bună. Şi cvasul, o băutură tradiţională din Moldova, nealcoolică, obţinută din secară şi pesmet, este tare bun la gust. Se consumă din belşug, mai ceva decât Coca Cola! După masă, o plimbare prin parc. Grădinile verzi ale Chişinăului sunt imense. Ne-a spus un localnic că fiecare cartier al Chişinăului este despărţit de un câte un parc. Linişte, cât cuprinde. Nu am văzut picior de câine vagabond şi nici cerşetori. Copacii sunt, cu siguranţă, mai sfinţi decât la noi unde sunt tăiaţi fără milă.De altfel, Chişinău a fost catalogat a fi cea mai verde capitală din Europa.

chisinau 5

Capitala Moldovei, cu cei peste 700.000 de locuitori ai săi, este un oraş al Bucuriei. Da, aţi ghicit! Renumitele bomboane şi specialităţi din ciocolată „Bucuria”, care, alături de vinuri şi plăcinte, au dus faima Moldovei până departe. Românii, când se întorc acasă, au genţile pline cu astfel de delicatesuri. Se spune că nu conţin prea multe chimicale ca dulciurile noastre sau cele venite din vest. Bravo lor!

Nu am amintit nimic despre unirea Moldovei cu România, reîntoarcerea la sânul patriei mame a Basarabiei. Pe străzi se vorbeşte mai puţin despre acest aspect destul de sensibil. Am întrebat şi noi. Părerile sunt împărţite. Unii vor, alţii, nu. Frica de autorităţi persistă. Situaţia Transnistriei este incertă. Armata a 14-a este încă în ţară. Oamenii simpli sunt cei mai interesaţi de unire, la fel şi tinerii care vor să meargă spre Europa. Ne-au spus câţiva locuitori că bogătanii Moldovei nu vor unirea. Le este bine aşa. Afacerile le merg de minune, nederanjaţi prea mult. Milionarii Chişinăului s-au tras în cartierele de lux de la marginea Capitalei Moldovei.

chisinau 3

Un român care venise la Marea Adunare de la Chişinău ne-a dezvăluit că un vameş moldovean i-a zis „ce mai vreţi unire, acum puteţi trece în Moldova doar cu buletinul. Nu este destul?”.

Chişinăul este frumos. Chiar dacă vântul suflă încă ruseşte, pe străzile curate şi spaţioase, aerul este românesc. Micul Arc de Triumf, o copie după cel din Bucureşti, aşezat cuminte, să nu deranjeze, pe trotuar. Poate îi vine vremea să fie pus în mijlocul bulevardului. Nu o mai fi prea mult…

chisinau 2 chisinau 8 chisinau 14 chisinau 12

Adaugă un Comentariu

*