Știri, Muntenia-Sud, România|marți, mai 26, 2020
Sunteți Aici Home » REPORTAJ » CĂLĂTORIE: „Ia mania”, un festival cum nu se întâmplă în România! FOTO

CĂLĂTORIE: „Ia mania”, un festival cum nu se întâmplă în România! FOTO 

holercani moldova 8

Am descoperit astăzi, graţie Platformei Unioniste Acţiunea 2012, Festivalul artelor născute din tradiţii – IA MANIA, ce se organizează de trei ani în satul Holercani din Raionul Dubăsari. A fost o experienţă interesantă care ne ajută să facem comparaţie între România şi Republica Moldova, la capitolul tradiţii şi obiceiuri.

La finalul celor câteva ore petrecute la Holercani, la graniţa cu Transnistria, am ajuns la concluzia că moldovenii ştiu să se bucure de muzica autentică românească, spre deosebire de români, care preferă manelele mai ales când vine vorba de petreceri publice. De asemenea, moldovenii pun preţ pe meşteşugurile tradiţionale, spre deosebire de români care le-au subjugat cu multitudine de kitsch-uri! În perimetrul târgului organizat la Holercani, nu am văzut picior de comerciant, ci doar producători, fie că aduseseră la vânzare artizanaturi, băuturi ori mâncăruri tradiţionale.

Am mai descoperit în Raionul Dubăsari că moldovenii ştiu să-şi păstreze moştenirea din străbuni, chiar dacă sunt nevoiţi să vadă zilnic tancuri şi soldaţi înarmaţi. Pe lângă toate acestea am trecut şi noi, ca să ajungem la Holercani, la Festivalul IA MANIA, iniţiat de jurnalista Nata Albot, special pentru a promova tradiţiile româneşti autentice.

Cu alte cuvinte, din orice unghi am privi lucrurile, fraţii noştri de pestre Prut ne dau lecţii la acest capitol al păstrării identităţii naţionale. Şi ne-am convins de asta la Holercani, pe malul Nistrului, un teritoriu considerat a se afla sub influenţă rusească majoră! Totuşi, când vine vorba despre ospitalitate, românii sunt mult deasupra moldovenilor, care abia îţi răspund la un simplu salut.

holercani moldova 1 holercani moldova 2 holercani moldova 3 holercani moldova 4 holercani moldova 5 holercani moldova 6 holercani moldova 7

Adaugă un Comentariu

*