Știri, Muntenia-Sud, România|joi, octombrie 22, 2020
Sunteți Aici Home » REPORTAJ » CĂLĂTORIE: Istorie, mit şi tradiţie la Şhabla, Bulgaria! Tehnica modernă te ajută să explorezi ariile protejate

CĂLĂTORIE: Istorie, mit şi tradiţie la Şhabla, Bulgaria! Tehnica modernă te ajută să explorezi ariile protejate 

shabla bulgaria 5

Am început incursiunea jurnalistică prin localităţile cu potenţial turistic şi cultural din jurul oraşului Kavarna situat pe coasta Mării Negre. Grupul de gazetari bulgari, italieni şi români a fost încântat la maximum de mulţimea de monumente inedite înşirate ca o salbă de-a lungul ţărmului Mării Negre.

Ghid ne este Nadia Kolova – managerul proiectului „European Fisheries”, care are ca scop promovarea obiectivelor turistice şi istorice din regiunea Şhabla, Kavarna şi Balchik.

shabla bulgaria 1

Poposim mai întâi la Durankulak, un sat ce ţine de oraşul Şhabla. Aici, pe o insulă de pe lacul Ostrov, există un sit arheologic ce datează din neolitic. Au fost scoase la lumină de arheologi cele mai vechi obiecte prelucrate din aur, cea mai veche arhitectură din piatră din Europa şi templul zeiţei Kibela.

Lacul Durankulak este despărţit de mare printr-o fâşie de pământ de circa 4 km şi este legat de mlaştina cu acelaşi nume printr-un canal artificial. În această zonă mirifică vieţuiesc peste 250 specii de păsări rare protejate de statul bulgar.

Am descoperit apoi lacul Şhabla şi împrejurimile sale, despre care se spune că reprezintă căminul a peste 100.000 de gâşte sălbatice.

shabla bulgaria 4

Am ajuns şi la farul de la Şhabla, construit în 1856, cu o înălţime de 32 de metri. A fost reconsolidat, fiind afectat de-a lungul timpului de cutremure. Funcţionează şi astăzi, luminând calea navigatorilor.

În apropierea turnului „Light House” se află ruinele cetăţii Karia. Turiştii care vor să viziteze zona au la dispoziţie o suită de hoteluri şi pensiuni. În fiecare an, pe 24 mai, în Şhabla se organizează cel mai mare festival de folclor din Bulgaria.

Centrul verde de educaţie din Şhabla a fost realizat prin fonduri europene şi contribuţia guvernelor din România şi Bulgaria. Face parte din reţeaua celor 50 de obiective turistice, cele mai importante din Dobrogea. Clădirea construită din piatră în anul 1911 a fost mai întâi şcoală apoi transformată într-un centru ce adăposteşte expoziţii inedite. Cu ajutorul unui sistem IT de supraveghere video pot fi urmărite direct zonele protejate, admirând lacurile, flora şi fauna.

Ziua s-a încheiat printr-un program artistic oferit ziariştilor de un grup de bătrâne din Şhabla care participă la o mulţime de festivaluri folclorice organizate în întreaga Europă. În curând vor pleca în România.

shabla bulgaria 9 shabla bulgaria 8 shabla bulgaria 10 shabla bulgaria 7 shabla bulgaria 6 shabla bulgaria 3 shabla bulgaria 2

Adaugă un Comentariu

*