Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, iunie 2, 2023
Sunteți Aici Home » AGRICULTURĂ » CĂLĂTORIE: Multiplicatorii români de informaţie au descoperit produsele lactate 100% ecologice, made in Slovacia

CĂLĂTORIE: Multiplicatorii români de informaţie au descoperit produsele lactate 100% ecologice, made in Slovacia 

deplasare slovacia 8

Ploaia nu prea şi-a făcut de cap pe parcursul vizitei noastre în Slovacia. Am avut noroc, au spus cunoscătorii locurilor, de obicei, în regiunea muntoasă plouă aproape zilnic şi destul de puternic. Ce-i drept, am avut şi noi parte de nori dezlănţuiţi. La Rakova, în partea de nord-vest a Slovaciei, aproape de graniţa cu Cehia! Am fost adăpostiţi rapid de gazda noastră, Jozef Samaj, un fermier desăvârşit, stăpânul dar şi sclavul unei societăţi prospere, după cum singur s-a prezentat.

Când am intrat în sala pentru oaspeţi, mânaţi de la spate de o ploaie iute şi rece, am rămas uimiţi de ceea ce am văzut pe pereţi. Parcă intrasem într-un muzeu al vânătorii. Peste tot sunt expuse trofee de urşi, mistreţi, cerbi, antilope africane. Am trăit cu impresia că animalele împăiate de origine africană au fost cumpărate de fermierul colecţionar. Ne-a lămurit repede însă. Samaj este un vânător împătimit iar sălbăticiunile aduse de pe continentul negru au fost vânate chiar de el. Dar, gata cu discuţiile pe lângă, ne îndepărtăm de subiect!

deplasare slovacia 2Domnul Samaj ne-a povestit rapid, condensat, profesionist, cum s-a apucat de agricultură, în mod deosebit de creşterea animalelor, ajungând acum să deţină un complex zootehnic model în toată regiunea, în care întreţine vaci de lapte şi peste 1.200 de oi din rase de elită. Pe deasupra, mai lucrează şi 1.100 de hectare de teren cu păşuni şi culturi de plante furajere. Şi, ca să îi fie mai bine, s-a gândit să realizeze şi un proiect finanţat prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.

Prin Măsura 121 – Modernizarea exploataţiilor agricole, a achiziţionat instalaţii de canalizare, instalaţii electrice, echipamente de manipulare, a reconstruit o serie de elemente de infrastructură, ba chiar a reuşit să-şi îngrădească cu gard terenul pe care se află amplasată ferma sa. Proiectul a avut o valoare totală de 1.802.131 de euro din care fonduri nerambursabile 675.799 de euro.

deplasare slovacia 3Am stat ţintuiţi în camera de oaspeţi a complexului patronat de Jozef Samaj mai mult de două ore, timp în care jurnaliştii l-au stors de informaţii pe fermier. Se pare că i-a făcut plăcere să împărtăşească şi altora din experienţa sa de muncă.

Dar, nu au fost numai interviurile. Angajatele societăţii ne-au cucerit cu preparatele pregătite la fermă. Diferite sortimente de brânzeturi, plăcintă, prăjituri, lapte bătut, dulce. Ce mai, un adevărat festin! Toate produsele din care noi am gustat, pe săturate, se găsesc şi pe piaţă.

Am plecat din Rakova mulţumiţi de ceea ce am văzut, am aflat şi am mâncat, să fim sinceri. Ziua produselor lactate nu s-a încheiat!

deplasare slovacia 5De la Rakova am ajuns mai la sud, la Blanica, un sătuc pitoresc înconjurat de munţi şi păduri în care trăiesc câteva sute de oameni. Aici există o societate agricolă puternică care îi are ca acţionari pe locuitori comunei. În cadrul complexului zootehnic funcţiomează o fabrică de procesare a laptelui sută la sută ecologic, adică fără conservanţi, aditivi sau alte tipuri de chimicale pe care le folosesc de obicei marii producători.

Societatea Glader a apelat la fondurile europene destinate dezvoltării mediului rural şi a materializat un proiect în valoare de 149.415 de euro din care 59.766 de euro sume nerambursabile. Au fost achiziţionate maşini frigorifice şi utilaje moderne de procesare a laptelui. Am gustat şi aici din iaurturile cu fructe pe care le produce fabrica de produse lactate. Adevărate delicatese ecologice. Ca orice produs natural, termenul de garanţie nu depăşeşte şapte zile.

deplasare slovacia 7 deplasare slovacia 4 deplasare slovacia 6 deplasare slovacia 1

Adaugă un Comentariu

*