Știri, Muntenia-Sud, România|luni, ianuarie 18, 2021
Sunteți Aici Home » ROMANI IN LUME » CALCULE: Românii din Peninsulă realizează 2,5% din PIB-ul Italiei

CALCULE: Românii din Peninsulă realizează 2,5% din PIB-ul Italiei 

cristian david

Acesta este rezultatul calculelor ministrului Diasporei, Cristian David, care se întreabă de ce nu ar putea contribui aceiaşi români şi la economia României? Ideea e simplă, fiecare român din străinătate să consume de 10 euro pe lună produse tradiţionale româneşti.

Aceasta e ideea exprimată de ministrul David la întâlnirea de lucru interinstituţionala organizată de reprezentanţa Camerei de Comerţ şi Industrie a României în Italia. La întâlnire au participat reprezentanţi ai Guvernului, ai mai multor ministere şi mediului de afaceri din România.

„Consider că aceste întâlniri sunt esenţiale pentru dezvoltarea antreprenoriatului român în diaspora. În prezent, peste 70.000 de companii cu asociaţi români generează un volum economic generos în Italia, unde 2,5% din PIB-ul ţării reprezintă contribuţia românilor din Peninsulă”, a spus Cristian David.

Întâlnirea a avut ca scop principal prezentarea activităţilor Camerei de Comreţ a României în Italia, înfiinţată cu mai puţin de un an în urmă, în luna iulie, la Roma.

camera-bucuresti

„Proiectul prezentat astăzi nu este doar unul de imagine, este un proiect viabil pe două fronturi, pe de o parte, antreprenorii români din Italia se sprijină reciproc, pe de altă parte este o punte de legătură pentru investiţiile româno-italiene. Iniţiativa Camerei de Comerţ şi Industrie a României în Italia poate reprezenta un exemplu de bună practică şi pentru celelalte ţări unde se află cetăţeni români”, a declarat Cristian David.

Ministrul diasporei a vorbit despre ideea de a crea o piaţă reală pentru produsele tradiţionale româneşti: „În comunităţile mari, dacă am încuraja fiecare român să consume de 10 euro produse tradiţionale româneşti, ar fi o piaţă în Italia şi în Spania de 10 milioane de euro lunar. Ceea ce ar însemna, doar la aceste două pieţe, un volum potenţial de export din România de 250 – 300 de miloane de euro anual.

Este vorba de produse tradiţionale româneşti, pentru că n-o să poţi vinde, de exemplu, cafea turcească, dar ciocolata cu rom, ţuica, cârnaţii… Reprezintă o piaţă pe care cei mai mulţi dintre producătorii români nu o conştientizează”.

Produsele sunt deja cunoscute de români: „Una e să faci marketing pentru Murfatlar pentru un italian care e obişnuit cu vinuri rafinate, dar comunitatea noastră cumpără fără niciun fel de ezitare vinul Murfaltalr. Mult mai uşor convingi piaţa determinată în mod fix de numărul românilor, să consume aceste produse. Sunt multe produse care pot fi promovate în mijlocul comunităţii”.

Sursa: Camera de Comerţ şi Industrie a României în Italia

Adaugă un Comentariu

*