Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, august 14, 2022
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » Campanie de promovare a istoriei localităţilor dâmboviţene

Campanie de promovare a istoriei localităţilor dâmboviţene 

Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa desfăşoară, în această perioadă premergătoare Zilei Mondiale a Cărţii, care se sărbătoreşte pe 23 aprilie, Campania de informare „Raftul de cultură tradiţională”, în care au fost cuprinse toate unităţile administrativ-teritoriale ale judeţului.

Fiecare localitate în care va poposi „Raftul de cultură tradiţională” va primi în dar câte 30 de volume, lucrări editate de Centrul Judeţean de Cultură: etnografii, monografii, albume, studii şi cercetări de specialitate, cărţi care ilustrează identitatea culturală a fiecărei comunităţi.

„Avem nevoie de cât mai multe astfel de volume în care să regăsim acel spirit trainic şi profund al poporului român, în care să ne regăsim cu toţii până la urmă. Într-o monografie este adunată bogăţia etno-folclorică a comunităţii: versul, basmul, cântecul şi jocul, gândurile şi faptele oamenilor, mentalităţile colective şi individuale, poveştile din «casa bunicilor», mereu anonime dar pline de înţelepciune, meşterii şi meşteşugurile actuale sau de mult practicate.

Într-o monografie, se regăseşte cultura populară, în toate formele ei: naşterea, botezul, nunta, înmormântarea, fapte culturale esenţiale în existenţa locuitorilor unei comunităţi”, spune cercetător Gabriela Ţopa.

Adaugă un Comentariu

*