Știri, Muntenia-Sud, România|joi, aprilie 15, 2021
Sunteți Aici Home » SOCIAL » CAMPANIE: S-a dat startul „Săptămânii prevenirii criminalităţii”

CAMPANIE: S-a dat startul „Săptămânii prevenirii criminalităţii” 

preveriri criminalitate

Astăzi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, a declanşat campania „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”.

Proiectul, ajuns la ce-a de-a noua ediţie, este derulat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa, Universitatea Valahia – Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative şi Organizaţia „Salvaţi Copiii”. Colaboratori în cadrul proiectului sunt elevii şi cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială Mihai Viteazul şi de la Colegiul Economic Ion Ghica din Târgovişte, Liceul Nicolae Ciorănescu şi Şcoala Ioan Alexandru Brătescu Voineşti.

Scopul acestui demers de forţă este acela de a conştientiza elevii în special, dar şi familia şi comunitatea cu privire la importanţa securităţii personale. Vor avea loc întâlniri în cadrul instituţilor de învăţământ între elevi, studenţi şi reprezentanţi ai autorităţilor şi cei ai organismelor implicate în proiect. Temele abordate vor fi legate de violenţă, traficul de persoane, pericolele navigării pe internet. Se are în vedere ca informaţiile să vină într-un mod simplist, abordate într-o manieră interactivă, de la persoane apropiate ca vârstă şi preocupări de receptori.

Şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie, comisar şef Danil Zepişi, a hotărât ca această săptămână de prevenire a criminalităţii să depăşească graniţele municipiului, iar informaţia să fie diseminată şi în unităţile de învăţământ din celelalte oraşe şi în localităţile rurale din judeţ, identificate cu risc ridicat în ceea ce priveşte siguranţa elevilor. S-au dat ca exemplu comunele Crângurile, Costeşti-Vale, Mătăsaru, Cojasca, Crevedia, Niculeşti şi oraşele Găeşti şi Răcari.

Aşa după cum reiese din programul săptămânii, mâine, va fi o zi dedicată prevenirii victimizării minorilor. Miercuri, întâlnirile vor avea ca tematică prevenirea furturilor. Joi, vor fi abordate subiecte ce ţin de infracţiunilor comise cu violenţă, iar vineri li se va vorbi elevilor despre circulaţia rutieră şi siguranţa în trafic.

„Săptămâna prevenirii criminalităţii” este o campanie de prevenire declanşată la nivel naţional de către Poliţia Română.

CĂLĂRAŞI

În judeţul Călăraşi, „Săptămâna prevenirii criminalităţii” a fost lansată astăzi în cadrul unei acţiuni preventive desfăşurată în zona Pieţei „Big”.

Poliţiştii au discutat cu oamenii despre măsurile de autoprotecţie, ce sunt la îndemâna oricui, pentru a preveni victimizarea, fie că este vorba de infracţiuni de furt, de infracţiuni comise cu violenţă sau de regulile de circulaţie.

prevenire criminalitate calarasi

Prima zi din această campanie este dedicată totodată prevenirii delincvenţei juvenile şi, întrucât siguranţa copiilor constituie o prioritate pentru poliţiştii călărăşeni, atenţia este îndreptată către unităţile şcolare din judeţ. Aici vor fi derulate activităţi de informare cu privire la cauzele care pot conduce la apariţia unor situaţii conflictuale şi la modalitatea cea mai bună de gestionare a acestora.

În cadrul întâlnirilor cu elevii şi cadrele didactice se discută despre aspecte legate de cadrul legal aplicabil minorilor şi de consecinţele deviantelor, care pot atrage răspunderea penală a acestora.

Mâine, în cadrul activităţilor dedicate prevenirii victimizării minorilor, poliţiştii de analiză şi prevenirea criminalităţii vor discuta cu copiii de la Centrul SERA Călăraşi şi de la Centrul de zi „Sfânta Maria” Călăraşi, cu privire la prevenirea exploatării sexuale a minorilor, a pornografiei infantile prin intermediul internetului şi a traficului de minori.

TELEORMAN

Calendarul activităţilor ce se vor desfăşura în cadrul campaniei „Săptămâna preveririi criminalităţii” este următorul:

29 septembrie – Prevenirea delincvenţei juvenile: Ofiţerii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii se vor deplasa, împreună cu poliţistul de proximitate şi reprezentantul Centrului de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog Teleorman, în municipiul Alexandria, la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”, unde vor desfăşura activităţi educativ-preventive cu elevii claselor a IX-a pe tema delincvenţei juvenile (prezentări power-point cu tema„ Violenţa în mediul şcolar”,filme educative, legislatie privind minorii, discuţii cu elevii şi cadrele didactice.) totodată fiindu-le prezentate acestora consecinţele ce decurg în urma consumului de droguri şi substanţe etnobotanice.

30 septembrie – Prevenirea victimizării minorilor: Ofiţerii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii se vor deplasa, împreună cu reprezentantul fundaţiei „Asociaţia pentru Sănătate, Educaţie şi Familie” din judeţul Teleorman, în municipiul Turnu Măgurele, la Clubul Copiilor unde vor desfăşura activităţi educativ-preventive pe tema victimizării minorilor cu elevii din clasele primare şi gimnaziale (prezentări power-point, filme educative, discuţii cu elevii şi cadrele didactice). La această activitate vor mai participa poliţiştii de proximitate şi reprezentantul Centrului de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog Teleorman.

01 octombrie – Prevenirea furturilor: Ofiţerii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vor organiza o activitate cu caracter informativ-preventiv, în comuna Vităneşti, ocazie cu care se va urmări pregătirea antivictimală a cetăţenilor cu privire la furturile din locuinţe şi dependinţe precum şi a furturilor de animale. În cadrul acestei activităţi se va organiza şi o întâlnire cu membrii Grupului de Acţiune Comunitară şi cetăţeni din localitate. Poliţiştii se vor deplasa în zonele de risc identificate, vor purta discuţii cu cetăţenii şi le vor oferi recomandări şi materiale informativ-preventive.

02 octombrie – Prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă: Ofiţerii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vor organiza o activitate cu caracter informativ-preventiv, în comuna Nanov, ocazie cu care se va urmări pregătirea antivictimală a cetăţenilor cu privire la comiterea infracţiunilor comise cu violenţă. În cadrul acestei activităţi se va organiza şi o întâlnire cu membrii Grupului de Acţiune Comunitară şi cetăţeni din localitate. Poliţiştii se vor deplasa pe raza localităţii, vor purta discuţii cu cetăţenii şi le vor oferi recomandări şi materiale informativ-preventive.

03 octombrie – Siguranţa rutieră: Organizarea unor activităţi cu caracter preventiv – educativ cu tematică rutieră în unităţile de învăţământ. La nivelul municipiilor şi oraşelor vor fi reactivate patrulele şcolare care vor acţiona, împreună cu poliţiştii rutieri, în zona unităţilor de învăţământ asigurând fluirea/defluirea elevilor la/de la orele de curs. Poliţiştii teleormăneni vor organiza şi desfăşura, la nivelul întregului judeţ, o gamă amplă de activităţi preventive avându-se în vedere , în mod special, disciplinarea pietonilor cât şi a celorlalţi participanţi la traficul rutier.

Adaugă un Comentariu

*