Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, noiembrie 28, 2020
Sunteți Aici Home » DEZVĂLUIRI » CÂT DE DEPARTE SUNTEM NOI DE EI? Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, sfântă fabrică de făcut bani. VĂ AŞTEPTĂM COMENTARIILE!

CÂT DE DEPARTE SUNTEM NOI DE EI? Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, sfântă fabrică de făcut bani. VĂ AŞTEPTĂM COMENTARIILE! 

Mitropolia_Moldovei_si_Bucovinei

Care este motivul pentru care Biserica Ortodoxă a devenit cel mai important jucător pe piaţa imobiliară? Cum se derulează afacerile acestei Biserici la Iaşi? Care este explicaţia că, în timp ce spitalele se închid din lipsă de bani, zeci de noi parohii apar precum ciupercile după ploaie? Vom vedea în cele ce urmează.

Sfintele falsuri

Dacă în secolul XIX biserica deţinea circa o treime din teritoriul naţional, nici secolul XXI nu pare a fi mai rău: în acest moment, BOR este al patrulea mare latifundiar al României, deţinând sute de mii de hectare (arabil, păduri şi păşuni).

De-a lungul timpului, s-a configurat un „mod de operare” devenit deja clasic. Eficienţa acestui model de acţiune bisericească a fost testată, cu asupra de măsură, în Iaşi.

De notorietate este modul viclenesc în care Mitropolia obţinea palatul Sturza, unde îşi desfăşura activitatea postul TVR Iaşi.

În 2004, fantomatica Societate Ortodoxă a Femeilor Române Iaşi cere în instanţă retrocedarea clădirii în care funcţiona postul de televiziune. Motivul: clădirea aparţinuse în perioada interbelică Societăţii Naţionale a Femeilor Otodoxe Române. În ciuda faptului că societatea nu a reuşit, la instanţele ieşene, să demonstreze că este continuatoarea societăţii interbelice, instanţele bucureştene au lăsat, inexplicabil, TVR Iaşi fără sediu.

Situaţia este absurdă, legitimând eventuali urmaşi ai lui Ştefan cel Mare să revendice Moldova pe motiv de continuitate…

Statul, un domeniu al Bisericii

Reîntregirea averilor secularizate de către domnitorul Cuza nu a dus, aşa cum s-ar crede, la stoparea practicii BOR de a apela din gros la banul public. Secularizarea a rămas leitmotivul favorit al Bisericii şi pretextul de a supune statul la tot felul de cazne financiare. Bunăoară, la nivel naţional, în 2011, statul aloca 60 milioane euro pentru co-plata salariilor angajaţilor BOR, faţă de 10 milioane dolari în anii ’90.

Totodată, pe lîngă sumele consistente alocate programelor de asistenţă socială derulate de biserici, statul suportă şi cofinanţarea construcţiei noilor lăcaşuri de cult. Lucrul acesta se întâmplă simultan cu neglijarea flagrantă a unor domenii vitale, precum sănătatea sau educaţia.

Cum se inventează o parohie…

Recent, unul dintre capii BOR dezvăluia, fără voie, o informaţie importantă: o parohie ar trebui să numere circa 1.000 de enoriaşi. Adică o biserică la fiecare 7-8 blocuri. Concluzia? Iaşul ar avea nevoie de 300 de biserici. De altfel, furia construcţiei de biserici noi a transformat oraşul într-un şantier permanent.

Cum se face o parohie? Simplu: Mitropolia o înfiinţează, şi apoi cere Primăriei Iaşi teren, motivaţia standard fiind „solicitarea cetăţenilor care nu au un loc de închinăciune apropiat”. Astfel se face că, în unele cazuri, apar parohii la 500 de metri una de alta.

Inflaţia de sutane

Studiul Asociaţiei „Solidaritatea pentru Libertate de Conştiinţă”, privind impactul construcţiei lăcaşelor de cult asupra libertăţii de conştiinţă şi secularităţii statului, finanţat de Ambasada Olandei, relevă un aspect ignorat voit, până acum, de autorităţile eclesiastice: inflaţia de preoţi.

„Dat fiind faptul că facultăţile de teologie nu oferă oportunităţi variate de încadrare într-o piaţă a muncii de profil, se generează o presiune formidabilă în sensul creşterii numărului de parohii. Iar preoţii încearcă să obţină o parohie oricând şi oriunde acest lucru este posibil”, menţionează studiul respectiv.

Pe scurt, anual, ar fi vorba de peste 1.500 de noi teologi. Şi o problemă lepădată în curtea statului. Urmarea?

Dacă am da crezare avocatului Viorel Mihalache, fost preot, existenţa mafiei ar explica modul cum, peste noapte, poţi obţine o parohie bună, la oraş… Să zicem în Bulevardul Poitiers. O biserică ridicată fix în curtea unui liceu, numai ca un absolvent cu pile să aibă un loc de muncă…

CITEŞTE TOT MATERIALUL AICI

Adaugă un Comentariu

*