Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, octombrie 25, 2020
Sunteți Aici Home » OPINII » Căzuţi pe baricadele datoriei

Căzuţi pe baricadele datoriei 

ion obagila 1Tragedia produsă la Paris, în redacţia unui ziar, a făcut rapid înconjurul lumii şi ne-a întristat profund pe toţi, ba s-a mai adăugat şi câteva unde de mânie. Ar trebui să ne pună pe gânduri, pe toţi cei care ne considerăm jurnalişti şi care ne ducem crucea cu dragoste de adevăr, de dreptate, negândindu-ne la profituri imense, la viaţă de huzur, la şantaj, cum au făcut şi cum încă mai procedează mulţi aşa-zişi gazetari.

Suntem oricând transformaţi în ţinte, în victime. Atunci când adevărul, când glontele de cerneală loveşte, ura celui atins în orgoliu, în interes devine otravă crudă a răzbunării. Este greu de crezut că cel care a greşit, cu voie sau fără voie, va recunoaşte şi va înţelege demersul tău, fie el şi cu ton umoristic sau pamfletar.

Nenorocirea de la Paris ar trebui să ne dea de gândit, să ne profesionalizeze, să ne determine să renunţăm la aprecieri infantile, la ură, la dispreţ, la lovitul cu orice preţ şi folosindu-ne de orice mijloace, de orice motivaţie, de orice element care ne iese în cale.

Constat, pe zi ce trece, că presa nu mai este o tribună pusă în slujba societăţii, a democraţiei, a cetăţeanului. Devine o armă folosită împotriva cuiva, vinovat sau nu, care merită sau nu merită să fie mitraliat.

Jurnalitii francezi de la revista pariziană de satiră au fost executaţi, au primit o condamnare din partea unor fanatici religioşi, au fost sacrificaţi pe altarul libertăţii absolute. Nu meritau această soartă, este inuman, sângeros, dar, poate pe undeva, s-a strecurat o greşeală, au stimulat răzbunarea islamiştlor. Sunt lucruri cu care nu te poţi juca, nici măcar în numele democraţiei supreme.

Adaugă un Comentariu

*