Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, decembrie 15, 2019
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » CERCETARE: Arheologii dezgroapă istoria unei comunităţi de agricultori de acum 6.000 de ani

CERCETARE: Arheologii dezgroapă istoria unei comunităţi de agricultori de acum 6.000 de ani 

Sursa foto: www.geto-dacii.ro

În judeţul Dâmboviţa s-a deschis, în satul Geangoeşti, comuna Dragomireşti, primul şantier într-un sit preistoric după o lungă perioadă de întrerupere a acestui tip de cercetare. Elevii, studenţii şi iubitorii de arheologie au şansa să se implice în aceste activităţi, întrucât Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte recrutează forţă de muncă pentru şantierul de cercetare.

Proiectul se va derula pe trei ani şi va permite urmărirea dimensiunii comunităţii umane de la Geangoeşti, obţinerea unor detalii despre modul lor de a trăi şi bineinţeles, beneficiul colectării obiectelor de patrimoniu care vor îmbogăţi colecţii şi salile expoziționale ale muzeului. Programul de cercetare vizează aspecte ale evoluţiei unei comunităţi umane de agricultori de acum 6.000 ani de pe cursul superior al râului Dâmboviţa.

Au fost încheiate convenţii de colaborare cu Costantin Haită, un reputat specialist la nivel european, cu o specializare rară în cercetarea arheologică românească ce activează în Muzeul Naţional de Istorie a României și cu un partener constant pe şantierele instituţiei, Costel Preoteasa, din cadrul Complexul Judeţean Piatra Neamţ. De asemenea, proiectul adună în jurul său şi specialişti din ţară şi din cadrul Complexului Naţional „Curtea Domnească” din Târgovişte: Ovidiu Cârstina, Ilie Ana – arheologi şi Elena Niţu – specialist în studiul utilajului litic cioplit.

Adaugă un Comentariu

*