Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, iunie 22, 2018
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » CEREMONIAL: ISU Teleorman primește Drapelul de Luptă

CEREMONIAL: ISU Teleorman primește Drapelul de Luptă 

FOTO ARHIVĂ (Suresa: liberinteleorman.ro)

Miercuri, 12 octombrie 2016, începând cu ora 11:00, în faţa Palatului Administrativ din municipiul Alexandria, se va organiza ceremonialul militar şi religios şi parada cu forţe şi mijloace din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Alexandru Dimitrie Ghica”, cu ocazia primirii Drapelului de Luptă. Acesta are un regim cu totul special – pentru că este simbolul onoarei, vitejiei şi gloriei militare.

Drapelul de luptă, simbol al preţuirii faţă de ţară, este menit să reamintească fiecărui militar tradiţiile glorioase ale poporului român, în general, şi ale unităţii căreia îi aparţine, în special, precum şi datoria sacră de a servi cu credinţă patria. El reprezintă trecutul, prezentul şi viitorul ţării şi este emblema înfiinţării şi funcţionării unităţii respective, simbol către care se îndreaptă aspiraţiile tuturor celor care îşi desfăşoară activitatea, îşi îndeplinesc misiunile şi luptă sub faldurile sale.

Fiecare unitate militară îşi are propriul drapel de luptă

Dintotdeauna oştirile române au purtat cu demnitate şi onoare drapelul de luptă, înscriind în cartea de aur a istoriei pagini nemuritoare de eroism legendar.

La 1 septembrie 1863 au fost înmânate de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza drapelele de luptă tricolore tuturor unităţilor militare ale Armatei Romane. Ca o recunoaştere a eroismului pompierilor militari, la data de 13 septembrie 1863, s-a înmânat primul drapel de luptă Companiei de Pompieri din Bucureşti de către acelaşi domnitor.
Sub faldurile drapelului de luptă oştaşii armatei române au purtat eroicele bătălii de la Plevna şi Vidin în Războiul de Independenţă, dar şi în primul şi al doilea război mondial.

Fiecare drapel de luptă are elemente de identificare proprii, în sensul că în cele patru colţuri ale flamurii sunt brodate cu fir aurit, cununi cu două ramuri de stejar care au în interiorul lor semnul de armă, iar pe placa ce susţine acvila cruciată şi pe inelul de pe hampă este inscripţionat numele unităţii.

Drapelul de luptă al unităţilor militare este confecţionat în ateliere speciale şi este compus din flamură, hampă, acvilă şi accesorii. Flamura e confecţionată din ţesătură dublă de mătase, are formă dreptunghiulară şi ornamentaţie identică pe ambele feţe. Pe flamură sunt reproduse, în fâşii, culorile Drapelului României – cu albastru la hampă, galben în mijloc şi roşu la exterior. Pe fâşia galbenă, central, este aplicată Stema României, brodată cu fir metalizat şi mătase în culori.

În fiecare dintre cele patru colţuri ale drapelului de luptă sunt brodate, cu fir auriu, cununi din două ramuri de stejar, în interiorul cărora este reprezentat însemnul categoriei de forţe ale armatei de care aparţine unitatea militară – în cazul pompierilor se află semnul de armă al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, reprezentat de două topoare încrucişate în săritoare, suprapuse de o cască de pompier aşezată din profil, sub care se află o grenadă explodând, toate din argint.

Pe cele trei laturi libere, flamura este brodată cu franjuri de fir auriu răsucit, iar în colţurile fâşiei de culoare roşie sunt prinşi ciucuri din fir auriu. Hampa este confecţionată din lemn, are culoare maro. Acvila este confecţionată din aur, are capul orientat spre dreapta, aripile semideschise şi ţine în cioc o cruce ortodoxă, iar în gheare – fuiorul de fulgere, care reprezintă puterea şi curajul. Pe aversul suportului acvilei este înscrisă deviza „Onoare şi patrie”, iar pe revers este denumirea unităţii militare.

În prezent drapelul de luptă se acordă unităţilor militare în baza Legii 34 /1995 prin Decret al Preşedintelui României. Ceremonia militară de acordare se desfăşoară conform prevederilor Regulamentelor militare şi ceremonialelor militare.

Pentru orice unitate, momentul primirii drapelului de luptă este unul unic, pentru orice pompier militar este un sentiment măreţ care se trăieşte o dată în viaţă, este recunoaşterea faptului că efortul şi munca depuse zi de zi în lupta cu situaţiile de urgenţă nu sunt în zadar.

Compatimentul Informare şi Relaţii Publice – ISU Teleorman

Adaugă un Comentariu

*