Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, august 14, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » CEREMONIE: Familia Regală va conferi Marea Cruce a Ordinului Coroana României fostului preşedinte al Lituaniei

CEREMONIE: Familia Regală va conferi Marea Cruce a Ordinului Coroana României fostului preşedinte al Lituaniei 

Vytautas Landsbergis (Sursa foto: www.romaniaregala.ro)

Joi, 25 iunie 2015, la ora 19:00, în numele Regelui Mihai I, Principesa Moștenitoare Margareta va conferi Marea Cruce a Ordinului Coroana României președintelui Vytautas Landsbergis în Holul de Onoare al Castelului Regal Peleș. Cu această ocazie, Principesa Moștenitoare și Principele Radu vor oferi un dineu în onoarea președintelui Landsbergis și a doamnei Ručytė-Landsbergienė, în Sufrageria de Stat a Castelului Regal Peleș.

Născut la 18 octombrie 1932, preşedintele Landsbergis este un intelectual lituanian de formaţie renascentistă, pasionat de muzică şi de artele vizuale, de poezie şi literatură. Este autorul multor lucrări muzicale, unor numeroase volume istorice, autobiografice, de teorie politică şi ficţiune. A fost şef de Stat al Lituaniei, preşedinte al Seimului (Parlamentului) Lituaniei (1996-2000) şi membru al Parlamentului European (2004-2014).

În armonie cu remarcabilele sale realizări ştiinţifice şi artistice, profesorul Landsbergis este cunoscut pe plan mondial pentru poziţia sa demnă și puternică într-un moment de răscruce pentru ţara sa. Astfel, în 23 august 1989, în toiul reformelor şi instabilităţii Uniunii Sovietice, mişcarea social-politică pe care o conducea (Sajudis), şi care susţinea independenţa Lituaniei, a organizat sub conducerea sa un mare lanţ uman de-a lungul celor trei State Baltice, mişcare de protest care a amintit de odiosul pact Ribbentrop-Molotov care a împărţit Europa de Est în sfere de influenţă şi a condus la strivirea independenţei Statelor Baltice. La scurt timp, Lituania a fost primul dintre aceste state care a proclamat ocupaţia sovietică drept ilegală şi şi-a redobândit suveranitatea și independența, cu domnul Landsbergis ca preşedinte al Consiliului Suprem al Lituaniei.

Adaugă un Comentariu

*