Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, aprilie 11, 2021
Sunteți Aici Home » UNIUNEA EUROPEANĂ » Cetăţenia UE nu ar trebui să fie de vânzare la niciun preţ!

Cetăţenia UE nu ar trebui să fie de vânzare la niciun preţ! 

pasaport

Unele state membre au introdus scheme care duc „direct sau indirect” la „vânzarea” cetăţeniei UE către cetăţeni din state terţe, chiar dacă toate statele membre ar trebui să acţioneze responsabil pentru păstrarea valorilor comune şi a succeselor Uniunii. Acestea sunt nepreţuite şi „nu pot avea o etichetă de preţ ataşată de ele”, se arată în rezoluţia care a fost adoptată cu 560 de voturi pentru, 22 împotrivă şi 44 de abţineri. Scoaterea la vânzare a cetăţeniei UE subminează încrederea reciprocă pe care este construită Uniunea, se mai arată în text.

Parlamentul subliniază faptul că drepturile conferite de cetăţenia UE, cum ar fi dreptul la circulaţie şi la rezidenţă liberă în UE, nu ar trebui considerate „bunuri comercializabile”. Cetăţenia UE implică a avea un interes în UE şi depinde de legăturile cuiva cu UE şi cu statele sale membre sau de legăturile personale cu cetăţenii UE, mai arată textul.

Mai mult, schemele de tip cetăţenie-contra-investiţii „vor permite doar cetăţenilor din cele mai bogate state terţe să obţină cetăţenie UE, fără a fi luate în calcul alte criterii”, ceea ce va duce la discriminare, arată Parlamentul.

Malta – schema sa de cetăţenie trebuie să fie conformă cu valorile UE
Malta a luat recent măsuri de a introduce o schemă pentru a scoate la vânzare a cetăţeniei malteze, „ceea ce automatic înseamnă scoaterea la vânzare a cetăţeniei UE ca atare, fără nicio cerinţă referitoare la rezidenţă”, spune textul.

De asemenea, nu este clar dacă cetăţenii maltezi vor beneficia de această schemă, de exemplu prin venituri suplimentare din taxe, întrucât investitorii străini respectivi nu vor avea de plătit taxe, se spune în text.

„Cetăţenia implică nu numai drepturi, ci şi responsabilităţi”, subliniază deputaţii. Parlamentul cere Maltei să acorde schema sa prezentă privind cetăţenia la valorile UE. La fel trebuie să facă şi alte state membre care au introdus scheme naţionale permiţând vânzarea directă sau indirectă a cetăţeniei UE, adaugă rezoluţia.

Sursa: Europe Direct Târgovişte

Adaugă un Comentariu

*