Știri, Muntenia-Sud, România|luni, iunie 1, 2020
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » CIOLOŞ: Stabilirea salariului minim pentru 2017 va fi misiunea noului Guvern!

CIOLOŞ: Stabilirea salariului minim pentru 2017 va fi misiunea noului Guvern! 

Sursa foto: gov.ro

Premierul Dacian Cioloş şi ministrul Muncii – Dragoş Pîslaru au participat astăzi la reuniunea Consiliului Naţional Tripartit, ocazie cu care şeful Executivului le-a comunicat partenerilor sociali că legitimitatea stabilirii nivelului salariului minim pe economie aparţine viitorului Guvern. În cazul în care acesta nu se va instala până la sfârşitul anului, Guvernul Cioloş va aproba, în ultima ședință din 2016, o hotărâre prin care să mențină nivelul actual al salariului minim și în luna ianuarie 2017, urmând ca în luna ianuarie noul Guvern să-şi asume salariul minim promis.

„Partidul care a câștigat alegerile și-a stabilit o cifră clară în programul de guvernare, pe care și-a asumat-o politic. Dacă acest guvern ar lua o decizie pe baza negocierilor cu sindicatele și patronatele, cu o săptămână sau două înainte de instalarea noului guvern, ar putea fi acuzat că abuzează de responsabilitatea pe care o are. Pe de altă parte, în cazul în care acest guvern ar promova o Hotărâre cu acea sumă, ar însemna că ne-am asumat-o fără a avea vreo analiză în spate”, a declarat primul-ministru Dacian Cioloș.

PSD, partidul care a câştigat alegerile parlamentare din 11 decembrie, şi-a asumat prin programul de guvernare „Îndrăzneşte să crezi în România” un salariu minim brut de 1.450 de lei, începând cu 1 ianuarie 2017, 1.510 lei – de la 1 ianuarie 2018, 1.525 lei – de la 1 ianuarie 2019 şi 1.750 de lei – de la 1 ianuarie 2020. De asemenea, social-democraţii şi-a asumat eliminarea impozitului pe venit pentru toţi salariaţii care câştigă mai puţin de 2.000 lei brut pe lună şi o scădere de la 16% la 10% pentru ceilalţi. De la aceeaşi dată, vor fi eliminate contribuţiile pentru şomaj, concedii, creanţe salariale şi risc şi accidente. Totodată, de la 1 ianuarie 2018, vor fi reduse contribuţiile CAS şi CASS, de la 26,3% la 25%, respectiv de la 10,7% la 10%.

Adaugă un Comentariu

*