Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, august 7, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » CLUBUL DE TURISM CHINDIA, trei decenii de viaţă, trei decenii de activitate

CLUBUL DE TURISM CHINDIA, trei decenii de viaţă, trei decenii de activitate 

leaota-ATC k

Înființat la 15 decembrie 1983, Clubul de turism “Sfinx” din Târgoviște a fost botezat, după data de 15 ianuarie 1984, cu numele de “Chindia” de către Consiliul Județean U.T.C. Dâmbovița, instituție care coordona activitatea B.T.T. Dâmbovița, părintele spiritual al acelor activități de început.

Ulterior, în anul 1991, Clubul de Turism Chindia a obținut personalitate juridică devenind Asociația de Turism Chindia.

În cei 30 de ani de la înfiinţare, Asociația de Turism Chindia a avut ca scop atragerea tineretului (dar nu numai) în practicarea organizată a turismului specializat (drumeţie montană, orientare turistică, speologie, alpinism, ecologie, cicloturism etc.), implicând în actiunile sale peste 1.000 de persoane anual.

Asociaţia de Turism Chindia a fost un promotor al mişcării turistice naţionale desfăşurând multiple campanii de promovare turistică în gimnazii, licee sau facultăţi dâmboviţene, având parteneriate cu Primăria Târgovişte, Primăria Fieni, Agenţia pentru Protecţiea Mediului Damboviţa, Formaţia Salvamont Dâmboviţa, Autoritatea Naţională pentru Tineret sau Parcul Natural Bucegi.

Membrii ATC pasionaţi de alpinism sau de escaladă în condiţii extreme au cucerit până acum cele mai înalte vârfuri de pe patru continente ale lumii (1996 – Elbrus / Caucaz ; 1998 – Kilimanjaro / Africa; 1999 – Aconcagua / Anzii Cordilieri / 2001 – Mc.Kinley/Alaska ), iar în 2007, după intrarea Romaniei în Uniunea Europeană, conducerea ATC a iniţiat un program numit “Top 27“, de cucerire a celei mai înalte cote din fiecare ţară a Uniunii Europene.

“De ani de zile ne agităm să scriem istoria și istoricul Clubului de turism Chindia. S-au perindat pe la club, zeci și zeci de oameni; unora le-am uitat figura, altora numele. Nu este drept. Au contribuit fiecare, măcar cu un pai, măcar cu o zi pierdută din viață la ridicarea sau decăderea clubului”.

Acesta este un fragment din “Cuvântul înainte” al viitoarei cărți dedicate AT Chindia 30. Până la apariția ei, un gând bun tuturor celor care ne-au sprijinit în activitatea noastră.

Nicolae Posta
Membru fondator ATC

Adaugă un Comentariu

*