Știri, Muntenia-Sud, România|luni, iunie 27, 2022
Sunteți Aici Home » SOCIAL » COD GALBEN: „Zăpada Mieilor” se aşterne peste România! Vremea devine şi mai rece

COD GALBEN: „Zăpada Mieilor” se aşterne peste România! Vremea devine şi mai rece 

Foto: Adevărul

Iarna sa întors în forţă . “Zăpada mieilor”, aşa cum sunt numite popular ninsorile din luna martie, cuprinde treptat toată ţara. Pentru vineri după-amiză, meteorologii au emis deja cod galben de vreme rea, semn că fenomenele nu sunt de ignorat, scrie Adevărul.

“În intervalul menţionat vor cădea precipitaţii, mai ales sub formă de ninsoare, în toate zonele montane, în Oltenia, Muntenia, centrul şi sudul Moldovei, cea mai mare parte a Transilvaniei şi în sudul Banatului. În restul teritoriului precipitaţiile vor fi mixte. Cantităţile de precipitaţii vor depăşi local 15…20 l/mp şi izolat 30 l/mp în regiunile sudice, estice şi centrale. La munte, stratul de zăpadă nou depus va fi consistent. Vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor cu viteze ce vor depăşi 50 km/h, mai ales în sud. La munte vor fi rafale de peste 70 km/h, viscolind şi spulberând zăpada”, a anunţat Administraţia Naţională de Meteorologie.

În tradiţia populară se spune că „zăpada mieilor” e ultima ninsoare, care pune punct frigului şi iernii şi dă frâu liber venirii primăverii. Această ultimă suflare a iernii a primit numele de zăpada mieilor deoarece în această perioadă sunt aduşi pe lume mieii, simbolul primăverii.
La sfârşitul săptămânii, vremea devine mai rece decat ar trebui sa fie in prima decada de martie, cu maxime la amiaza între 0 grade în depresiuni şi 10  grade în Dobrogea.

“Local, cantităţile de apă vor fi însemnate în sudul şi estul teritoriului, iar pe alocuri şi în centru. Vântul va avea şi el intensificări în majoritatea regiunilor, iar la munte va sufla tare, viscolind şi spulberând zăpada, ziua va avea un aspect de iarna în multe zone din ţără”, au anunţat meteorologii.

Adaugă un Comentariu

*