Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, iulie 12, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » COD ROŞU privind antibioticele! Tu ştii de ce nu mai sunt la fel de eficiente?

COD ROŞU privind antibioticele! Tu ştii de ce nu mai sunt la fel de eficiente? 

Dr. Aquilina Meşină - DSP Dâmboviţa

Ştiai că, în 2016, la nivel mondial, 700.000 de decese au fost asociate cu rezistenţa la antibiotice? Ştiai că acest fenomen înregistrează un trend ascendent, iar specialiştii apreciază că, în următorii 35 de ani, numărul deceselor asociate cu rezistenţa la antimicrobiene va ajunge la 10 milioane de persoane? În aceste condiţii, spune dr. Aquilina Meşină – coordonator programe Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa, există riscul ca populaţia mondială să fie grav afectată, în sensul că va putea fi omorîtă de infecţii banale, care, în momentul actual, sunt tratabile.

„Rezistenţa antimicrobiană înseamnă de fapt rezistenţa bacteriilor la antibioticele cunoscute şi utilizate acum. Apariţia acestei rezistenţe la antibiotice este un mijloc natural al germenilor de a se apăra împotriva unor substanţe care îi ucid sau împotriva unor substanţe care le împiedică înmulţirea. Important pentru sănătatea noastră este să prelungim intervalul de timp în care putem să folosim antibioticele în siguranţă, până când germenii pe care-i cunoaştem astăzi dezvoltă rezistenţă la aceste antibiotice”, ne-a explicat dr. Aquilina Meşină.

Fenomenul este şi mai alarmant în România, întrucât în ţara noastră se consumă, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, foarte multe antibiotice.

„Ocupăm locul 29 din cele 30 de ţări raportoare. Adică, avem un consum mare de antibiotice şi, de cele mai multe ori, din proprie iniţiativă. Populaţia are tendinţa să-şi administreze antibiotice la orice infecţie respiratorie. Într-o boală virală, antibioticul se recomandă doar în cazul în care această boală virală se complică şi se suprainfectează cu germeni. În niciun caz nu tratăm nici gripa, nicio altă infecţie respiratorie cu un antibiotic! Este inutil şi ajutăm germenul să se protejeze de antibioticul pe care l-am administrat”, spune dr. Meşină.

Cum luptăm împotriva fenomenului de rezistenţă la antibiotice?

În primul rând, oamenii trebuie să conştientizeze că antibioticele nu se iau după ureche, adică din proprie iniţiativă! În al doilea rând, este important să respectăm doza recomandată de medic, dar şi durata de administrare stabilită. Spre exemplu, dacă ni s-au prescris antibiotice pentru şapte zile, nu trebuie să întrerupem tratamentul după trei zile, chiar dacă ne simţim deja bine. În acest fel, nu facem altceva decât să ajutăm germenii să dezvolte rezistenţă la respectivul antibiotic. Sunt măsuri simple, la îndemâna fiecăruia dintre noi!

Pentru ca toate aceste informaţii să ajungă la populaţie, de 19 ani, se celebrează pe 18 noiembrie, Ziua Europeană a Informării privind Antibioticele. În acest sens, şi Direcţia de Sănătate Publică a desfăşurat săptămâna aceasta activităţi menite să atragă atenţia oamenilor în legătură cu rezistenţa la antimicrobiene. În acelaşi timp, campania s-a adresat şi profesioniştilor din sănătate.

Adaugă un Comentariu

*