Știri, Muntenia-Sud, România|luni, septembrie 16, 2019
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » COLABORARE: Ambasadorul Germaniei, prima vizită la Târgovişte după 1989!

COLABORARE: Ambasadorul Germaniei, prima vizită la Târgovişte după 1989! 

ambasador germania 1

Ambasadorii statelor puternic industrializate încep să viziteze cu interes judeţul Dâmboviţa. Numai în acest an, au descins la Târgovişte ambasadorii Chinei, Rusiei, Statelor Unite ale Americii şi, acum, cel al Germaniei. La sediul Consiliului Judeţean, s-au consumat două runde de dialoguri între membrii delegaţiei Ambasadei Germaniei condusă de Cord Meier Klodt şi reprezentanţii autorităţilor municipiului Târgovişte, cei ai judeţului Dâmboviţa, parlamentari, consilieri judeţeni, oameni de afaceri şi primari. Toată lumea a constatat cu emoţie că este pentru prima dată când un ambasador al statului german vine la Târgovişte.

Înaltului diplomat i-au fost expuse oportunităţile pe care le-ar avea potenţialii investitori nemţi în judeţul Dâmboviţa şi i s-a vorbit despre posibilitatea încheierii unor parteneriate public-private. Vizita ambasadorului german a fost pregătită încă din luna august de către senatorul Adrian Ţuţuianu care, la acea vreme, îndeplinea funcţia de ministru al Apărării. Pe lângă alte aspecte economice luate în discuţie, se doreşte realizarea unei colaborări între Uzina Automecanica Moreni şi grupul german Rheinmetall, specializat în tehnologie militară.

„Domnul ambasador a avut plăcerea să ne spună că, după o analiză realizată la nivelul Ambasadei, s-a ajuns la concluzia că este necesar ca firmele germane să treacă Carpaţii şi să investească în partea de sud a României, în judeţul Dâmboviţa. I-am făcut o scurtă prezentare a societăţilor cu capital german pe care le avem în judeţ. Sper să fie un început bun şi să dezvoltăm relaţii profitabile, atât pentru partenerii germani cât şi pentru cei din Dâmboviţa. Să reuşim acest proiect strategic, respectiv parteneriatul dintre Automecanica Moreni şi concernul Rheinmetall. Avem forţă de muncă foarte bine calificată, avem ce oferi investitorilor germani”, a declarat Alexandru Oprea – preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Ambasadorul Cord Meier Klodt, cu multă politeţe, a transmis mesajele de început, cele protocolare, în limba română, mulţumind gazdelor pentru primirea făcută, apoi a vorbit despre scopul acestei vizite în germană. Cord Meier Klodt a spus că se doreşte dezvoltarea relaţiilor de cooperare în plan educaţional şi economic între Germania şi România, respectiv judeţul Dâmboviţa.

ambasador germania 2

„Economia românească înregistrează o creştere foarte bună şi noi ne dorim ca lucrurile să continue în acest mod. Pe de altă parte, economia germană este interesată să dezvolte în continuare această relaţie şi să o realizeze la nivelul întregii ţări. După cum ştiţi, în centrul interesului şi angajamentului economic german, se află mai cu seama Transilvania, însă interesul este de a depăşi această graniţă geografică a României şi de a identifica şi sonda eventuale oportunităţi, potenţial pe măsură, în alte regiuni ale României. Judeţului dumneavoastră îi revine o însemnătate majoră.

Aşa cum pomenea domnul preşedinte Oprea, există un proiect comun de importanţă strategică, şi mă refer aici la parteneriatul dintre Automecanica Moreni şi Rheinmetall. Nu ne dorim doar un schimb de tehnologie, ci şi crearea unor locuri de muncă înalt calificate pe termen lung”, a precizat ambasadorul Germaniei.

Senatorul Adrian Ţuţuianu, fost ministru al Apărării, consideră ca prioritară colaborarea dintre Automecanica Moreni şi concernul german Rheinmetall, dar nu exclude celelalte oportunităţi de realizare a unor parteneriate în plan economic şi educaţional.

„Discuţiile de astăzi s-au axat pe prezentarea potenţialului pe care îl are acest judeţ, pe oportunităţile de colaborare concretă şi am insistat pe subiectul prezenţei firmei Rheinmetall la Moreni. Ne interesează producţia de transportoare blindate şi de camioane militare. Am mai adus în atenţia Excelenţei Sale posibilităţile de colaborare în domeniul educaţiei şi de colaborare între unităţile administrativ-teritoriale din Dâmboviţa şi unităţi administrativ-teritoriale din Republica Federală a Germaniei”, a afirmat Adrian Ţuţuianu.

La întâlnirea cu ambasadorul german au mai fost prezenţi senatorul Titus Corlăţean şi deputaţii Claudia Gilia, Oana Vlăducă, Cornel Ştefan şi Dumitru Lupescu.

Adaugă un Comentariu

*