Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, septembrie 27, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Giurgiu » COLIBAȘI-GIURGIU, TĂRÂMUL CULTIVATORILOR DE ROȘII! Agricultorii de aici sunt cunoscuți în toată România

COLIBAȘI-GIURGIU, TĂRÂMUL CULTIVATORILOR DE ROȘII! Agricultorii de aici sunt cunoscuți în toată România 

rosii-colibasi

Poposim astăzi în comuna Colibași din județul Giurgiu, pe tărâmul cultivatorilor de roșii. Gospodarii din această localitate situată pe malurile pârâului Sabar, la o aruncătură de băț de ceea ce trebuia să fie canalul Giurgiu-București, sunt renumiți în toată țara pentru priceperea lor în ale grădinăritului. La Colibași-Giurgiu, nu există niciun petic de pământ nelucrat. Terenurile sunt exploatate la maximum. Localnicii nu cunosc termenul pârloagă, nu pricep cum pot lăsa alții pământurile nemuncite.

Ne-a fost ghid, în incursiunea noastră prin lumea tomatelor de Colibași, Dumitru Marin. Tata unchiu cum îl cunoaște aproape tot județul Giurgiu! Un om de toată isprava, un gospodar neîntrecut, dar și un bun cunoscător în treburile administrației. I-a făcut plăcere lui tata unchiu să ne prezinte localitatea. Atât în calitate de gospodar, cât și în calitate de consilier al primarului de Colibași. Tata unchiu cunoaște foarte bine pământurile de la Colibași. A fost președinte de CAP și își amintește cu plăcere de acele vremuri când, ca și acum, oamenii din sat erau gospodari.

VEZI VIDEO, PARTEA I

Tata unchiu a vrut să ne arate mai întâi grădina și solariile pe care le muncește împreună cu familia. Totul este bine pus la punct. Se lucrează în flux continuu. Orice minut pierdut este contabilizat pe minus și prin urmare nu se pierde nicio secundă.

Tata unchiu ne spune cu mândrie că până și specialiștii de la Institutul de Cercetare de la Vidra se minunau de producțiile obținute de legumicultorii din Colibași. Și acum este la fel!

Am rămas surprinși când am văzut la tata unchiu o frumoasă cultură de porumb dulce. Era deja gata de recoltat. Oamenii veniți la muncă îl puneau la saci pentru ca apoi să apuce drumul Bucureștiului.

Nemulțumirea colibășenilor pleacă de la prețul de vânzare. Anul acesta au investiti mult, iar profitul este mic. Roșiile se vând cu 50 de bani kilogramul. Uneori, gospodarii așteaptă zile în șir până reușesc să-și vândă marfa.

VEZI VIDEO, PARTEA A II-A

La Colibași-Giurgiu, indiferent de probleme, agricultorii nu se dau bătuți. Merg mai departe. Nu pot rupe tradiția. Și apoi, ce să faci altceva? După ce vând roșiile din prima cultură, terenul este pregătit rapid pentru o a doua cultură de roșii sau castraveți.

Tata unchiu ne-a dus și la unul dintre cei mai mari cultivatori de roșii din satul Câmpurelu. Am găsit aici un adevărat complex de solarii, o uzină vie întreținută de o familie și câțiva oameni angajați cu ziua.

Roșiile se obțin în cantități deosebit de mari. Zeci, sute de tone pornesc spre piețe numai din comuna Colibași. Din păcate, nu există contracte ferme. Lanțurile de supermarketuri nu preiau produsele de la legumicultorii giurgiuveni. Ar mai fi o șansă ca tomatele să fie procesate, dar nici fabricile de conserve nu sunt interesate de legumele de la Colibași. Oamenii și-ar dori acest lucru, însă nici în domeniul prelucrării nu există semnale pozitive.

Petre Radu nu se bazează pe influența statului. Trăim într-o societate capitalistă și fiecare trebuie să se descurce singur, spune agricultorul din Colibași.

Tata unchiu nu ne-a lăsat să plecăm din Colibași până ce nu am vizitat și ferma floricolă a familiei Zaharia. O preocupare frumoasă, dar care necesită muncă, migală și mulți bani pentru investit. Lăsăm la o parte concurența acerbă.

Ca și în cazul legumicultorilor, nici în sectorul floricol statul nu se implică. Dacă nu îți drămuiești banii așa cum trebuie, dacă nu-ți cauți singur piețe de desfacere, mai bine te lași de meserie.

Desfacerea este o problemă și când vine vorba de flori. În afară de concurența vest-europeană, floricultorii se confruntă și cu intermediarii care negociază la sânge și nu cedează deloc, mizând pe faptul că producătorii trebuie să-și vândă neapărat marfa.

Când am plecat din Colibași, tata unchiu ne-a invitat să revenim, fiindcă vom avea ce să mai vedem. Până aproape de iarnă, peste tot în comună este un furnicar.

2 Răspunsuri la COLIBAȘI-GIURGIU, TĂRÂMUL CULTIVATORILOR DE ROȘII! Agricultorii de aici sunt cunoscuți în toată România

  1. radu

    PRIMARUL STOICA CONSTANTIN DIN COLIBASI GIURGIU IMPREUNA CU BARBU MARIAN SI FRATII BOIANGII;VLASCA GABRIELA NEVASTA PRIMARULUI COMIT NENUMARATE FARADELEGI SI ABUZURI,CONFLICTE D INTERESE,FRAUDE FINANCIARE,SPALARE DE BANI.DOMNILOR CEI IN DREPT ,DE CE NU LUATI MASURI LEGALE? DNA ,DIICOT,ANI CE FACETI ,DORMITI?

     
  2. Eqinto

    Utilaje agricole noi pentru tineri fermieri: http://www.eqinto.eu

     

Adaugă un Comentariu

*