Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, noiembrie 27, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » COLOCVIU: De 14 ani, la Târgovişte se vorbeşte despre „Latinitate, romanitate, românitate”

COLOCVIU: De 14 ani, la Târgovişte se vorbeşte despre „Latinitate, romanitate, românitate” 

latinitate uvt 1

Universitatea Valahia din Târgovişte a organizat, în acest week-end, cea de-a XIV-a ediţie a Colocviului Internaţional „Latinitate – romanitate – românitate”, o manifestare care a reunit academicieni importanţi, doctoranzi, masteranţi şi studenţi, din ţară şi din străinătate.

„Apreciez faptul că dl prof. univ. dr. Petre Bârlea a reuşit ca acest colocviu să ajungă la a XIV-a ediţie. Dumnealui l-a iniţiat, l-a pornit şi l-a pilotat până aici”, a punctat prof. univ. dr. Petre Mareş – decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Litere şi Comunicare din cadrul Universităţii Valahia Târgovişte.

Într-adevăr, în cei 14 ani care au trecut de la prima ediţie, Colocviul „Latinitate – romanitate – românitate” s-a dovedit a fi un important instrument ştiinţific, mai ales din prisma păstrării identităţii naţionale.

Aşa cum a explicat conf. univ. dr. Ioan Cristescu – directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, odată cu globalizarea, poporul român se confruntă cu un atac periculos asupra limbii şi literaturii, iar dacă nu vom şti să ne afirmăm valorile ne vom pierde identitatea, vom dispărea pur şi simplu.

Reprezentanţii autorităţilor dâmboviţene nu şi-au rupt rupt din timp nici măcar cinci minute, ca să participe la deschiderea oficială a dezbaterilor ştiinţifice, deşi au fost invitaţi. Numele acestora au rămas tipărite în programul colocviului şi atât!

România a aderat la Uniunea Latină – organizaţie interguvernamentală fondată în 1954, la Madrid, în anul 1979, iar din 1986 are un Birou Naţional la Bucureşti. Pe baza Acordului din 14 octombrie 2005 cu Guvernul României, activitatea Uniunii Latine din România s-a intensificat, inclusiv prin crearea unor filiale teritoriale la Târgovişte şi Timişoara. Scopul Uniunii Latine este de a stimula cunoaşterea limbilor romanice şi educarea tinerelor generaţii în spiritul umanismului, al respectului pentru drepturile fundamentale ale omului. În acest moment, 36 de state din lume au aderat la Uniunea latină.

latinitate uvt 2 latinitate uvt 3

Adaugă un Comentariu

*