Știri, Muntenia-Sud, România|luni, martie 30, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » COMEMORARE: Herman Kornhauser, evreul care i-a ajutat pe românii din lagărele nemţeşti

COMEMORARE: Herman Kornhauser, evreul care i-a ajutat pe românii din lagărele nemţeşti 

comemorare erou evreu 5

Asociaţia de Prietenie România-Israel şi Garnizoana Târgovişte au organizat astăzi o ceremonie militar-religioasă la mormântul eroului evreu Herman Kornhauser, executat de nemţi la 6 martie 1917, la vârsta de 34 de ani, pentru că, în decembrie 1916, Kornhauser a procurat alimente şi haine civile prizonierilor români din lagărele germane, înlesnindu-le evadarea. Deşi Kornhauser nu fusese pe front, regele Ferdinand l-a decorat post-mortem cu virtutea militară de război, în semn de recunoştinţă pentru sacrificiul suprem ce l-a făcut pentru români, devenind astfel un simbol al umanismului.

comemorare erou evreu 8

În Cimitirul Evreiesc din Târgovişte se organizează, de peste 10 ani, manifestări comemorative cu prilejul Zilei Eroilor, însă este pentru prima dată când participarea este una la nivel înalt, a precizat Ileana Ghenciulescu – membru fondator al Filialei Târgovişte a Asociaţiei de Prietenie România-Israel. Astăzi, a fost prezentă la Târgovişte ambasadoarea Statului Israel în România – Excelenţa Sa doamna Tamar Samash.

„Sunt foarte emoţionată că mă aflu aici, la Cimitirul Evreiesc din Târgovişte. Ceremonia aceasta este un semn de legătură între poporul evreu şi România. Herman Kornhauser a trăit aici, se simţea român şi a făcut ce oamenii trebuie să facă. Este extraordinar că a fost recunoscut ca erou, dar cred că a făcut un gest de umanitate pentru oamenii cu care trăia”, a spus Excelenţa Sa Tamar Samash.

comemorare erou evreu 7Au participat, alături de reprezentanţii Comunităţii Evreieşti din România, subprefectul judeţului Dâmboviţa – Ciprian Pasailă; preşedintele Consiliului Judeţean – Adrian Ţuţuianu; secretarul judeţului – Ivan Vasile Ivanoff şi directori din cadrul celor două instituţii. Dăm, în schimb, o bilă neagră Primăriei Municipiului Târgovişte, ai cărei reprezentanţi au lipsit cu desăvârşire, mulţumindu-se să trimită o coroană de flori, pe care au depus-o la mormântul eroului evreu Herman Kornhauser militarii din Garnizoana Târgovişte.

Preşedintele Consiliului Judeţean – Adrian Ţuţuianu a profitat de ocazie pentru a-i lansa Excelenţei Sale doamna Tamar Samash – ambasadorul Statului Israel în România, de a efectua o vizită oficială în judeţul Dâmboviţa.

comemorare erou evreu 3comemorare erou evreu 2comemorare erou evreu 1comemorare erou evreu 6

Adaugă un Comentariu

*