Știri, Muntenia-Sud, România|luni, ianuarie 18, 2021
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » COMEMORARE: Povestea celor 360 de eroi care au murit luptând pentru a apăra Târgoviştea. FOTO

COMEMORARE: Povestea celor 360 de eroi care au murit luptând pentru a apăra Târgoviştea. FOTO 

cimitir onoare teis 12

O zi frumoasă de toamnă. Dinspre Râul Ialomiţa, un vânticel rece se strecura prin zăvoi spre unitatea militară Depozitul 167 „General de brigadă Gheorghe Manu” iar apoi porni să se joace ghiduş printre crucile de piatră din cimitirul celor 360 de eroi căzuţi pentru ţară în Primul Război Mondial, aducând cu el şoapte coborâte din nemurire. Mai mulţi copilaşi se plimbau, tăcuţi, printre monumentele funerare şi citeau din când în când numele incrustate în piatra rece.

Spre locul evenimentului marcat de vibraţii divine veneau valuri-valuri de oameni. Copii, elevi, militari, bătrăni cu pieptul plin de medalii şi cu chipurile blânde şi ochi limpezi, pregătiţi parcă să privească dincolo, spre amintirile tinereţii. Înainte de a pătrunde în spaţiul memorial, încărcat de solemnitate, flori, drapele de luptă, invitaţilor li se prindeau la reverul hainei câte un bujor roşu aprins, simbol al sacrificiului suprem pentru ţară.

cimitir onoare teis 1

Toată suflarea prezentă la resfinţirea monumentului eroilor şi a Cimitirului de Onoare Românesc din Teiş se grupase milităreşte, parcă într-o ordine firească a existenţei. Veteranii de război, din păcate din ce în ce mai puţini, prinşi unul câte unul în vâltoarea timpului care nu iartă pe nimeni, erau aproape de monument, aprope de cei care au organizat evenimentul. Copiii, undeva mai în spate, colorau peisajul cu vocile lor zglobii, nerăbdători, aşteptând, ca de obicei, parada militară.

Pe aceste locuri, cu zeci de ani în urmă, s-a semănat suferinţă, eroism, durere şi istorie. În Primul Război Mondial, ostaşii Armatei Române din Diviziile 12 şi 22 Infanterie, subordonate generalului Averescu, s-au opus cu înverşunare înaintării spre Bucureşti a Corpului 1 armată german, bine echipat şi înzestrat militar.

„Documentele vremii au consemnat că operaţiunile militare din jurul Târgoviştei, desfăşurate în perioada 1-3 decembrie 1916, s-au soldat cu mormane de răniţi. Militarii căzuţi la datorie, români şi germani deopotrivă, zăceau în ploaie şi noroi de trei zile şi trei nopţi”, a povestit celor prezenţi, cu emoţie, Otilia Sava – secretar de stat în cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

Armata Română a fost copleşită. Fiind lipsite de suportul artileriei, unităţile militare au primit ordin de retragere, „ziua ocupării Târgoviştei consemnând şi eşecul tentativei de apărare a Bucureştiului”, a continuat povestea Otilia Sava.

cimitir onoare teis 7

La scurt timp după luptele purtate, pe locul unde astăzi omagiem eroii, a răsărit o pădure de cruci, „aceasta marcând perimetrul unde au fost înhumaţi eroii români care au murit în luptă sau din cauza rănilor în cazarma Regimentului 22 din Târgovişte, la Spitalul internat Georgescu, la Spitalul de la Teiş sau în Lazaretul german”, a adăugat secretarul de stat.

Emoţionantă şi dramatică povestea unui preot militar, arhimandritul Iustin Şerbănescu din Regimentul 4 Ilfov, care, fiind prizonier în lagărul german de la Teiş, a oficiat serviciul religios pentru fiecare erou român înhumat.

„Înainte de a cădea prizonier, arhimandritul Şerbănescu a participat la luptele de apărare a Târgoviştei. În lipsa comandantului, a mobilizat trupa la atac, ridicând crucea în faţa militarilor şi strigând „După mine, copii”! Dumnezeu l-a apărat pe preotul patriot. O ploaie de schije răspândite de un obuz s-a oprit în geanta cu cărţi religioase pe care Iustin Şerbănescu o purta în permanenţă agăţată de gât.

cimitir onoare teis 5„Fiecare erou înhumat aici, la Teiş, are propria istorie, multe dintre ele rămânând necunoscute şi în prezent”, a accentuat Otilia Sava. În colbul amintirilor, cum i-a plăcut ministrei să spună, s-a păstrat o relatare despre doi români, fraţi, care au luptat pentru apărarea Târgoviştei. În timpul luptelor au fost loviţi de grenadele de mână germane şi răniţi grav. Au stat internaţi în Spitalul de la Teiş, în acelaşi pat şi au împărţit bucăţică cu bucăţică, durerea şi suferinţa. Au murit, unul după celălalt, plângându-se reciproc.

„Doi eroi care au fost puşi pe acelaşi catafalc în oraşul Târgovişte, fiind acoperiţi cu flori de localnicii mişcaţi profund de povestea lor. Eroii au fost conduşi spre cimitir de un cortegiu impresionant, unde până şi militarii germani le-au dat onorul”, şi-a continuat discursul secretarul de stat Otilia Sava. Numele bravilor fraţi nu au fost aflate până astăzi.

Drama soldaţilor români căzuţi prizonieri şi ţinuţi în lagărul de la Teiş poate nu ar fi fost aşa de mare, dacă ostaşii ar fi beneficiat de tratamente mai bune din partea forţei ocupante.

„Au fost scoşi la corvezile grele, curăţarea străzilor de noroi şi zăpadă, transportul a diferite greutăţi, a lemnelor. Au fost ţinuţi dezbrăcaţi şi nemâncaţi. Oamenii, miloşi, le mai dădeau să mănânce, dar bastonul german sau patul puştii lovea cu sete în grămada bolnavilor încovoiaţi”.

cimitir onoare teis 6Aceşti soldaţi răbdători, rezistenţi în faţa dureri, pregătiţi pentru orice deznodământ, au fost cinstiţi de sute de dâmboviţeni, din toate generaţiile, joi – 22 octombrie 2015, la Teiş. Sacrificiul suprem al militarilor români care au murit în luptă sau în chinuri, pe patul de spital sau în lagăr, pentru ţară, punând interesele patriei mai presus de interesele personale, a impresionat pe toată lumea.

Discursul secretarului de stat Otilia Stan a fost ieşit din tiparele obişnuitului, stereotipiei şi limbajului de lemn, care nu spune nimic. Cuvintele sale, înşirate ca o poveste, au mers la sufletul celor de faţă, au demonstrat că totul înseamnă trăire şi dedicare. Când aceste elemente lipsesc, mesajul este fad, neagreat, steril.

Au mai rostit alocuţiuni în cinstea Armatei Române, a bravilor eroi de la Teiş, Ioan Marinescu – prefectul judeţului; Cristian Stan – primarul municipiului Târgovişte, Adrian Ţuţuianu – preşedintele Consiliului Judeţean şi, evident, col. ing. Nicolae Antonie – comandantul Garnizoanei Târgovişte.

cimitir onoare teis 8

În acest cadru festiv, a primit diploma de cetăţean de onoare al Târgoviştei locotenentul Ionuţ Alin Marinescu – rănit în teatrul de operaţii din Afganistan. De asemenea, veteranul de război Badea Ion a primit şi el titlul de cetăţean de onoare al comunei Cândeşti.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Adrian Ţuţuianu a venit însoţit la eveniment de bunicul său, un bătrân veteran de la Malu cu Flori, pe chipul căruia jucau amintirile din vremurile dure ale ţării şi forţa unei vieţi consumate echilibrat, înţelept.

Sărbătoarea de la Teiş s-a încheiat prin depunere de coroane de flori la monumentul dezvelit, aprinderea unor candele la căpătâiul eroilor şi o paradă militară.

cimitir onoare teis 11 cimitir onoare teis 10 cimitir onoare teis 4 cimitir onoare teis 3 cimitir onoare teis 2 cimitir onoare teis 9

Adaugă un Comentariu

*