Știri, Muntenia-Sud, România|joi, iulie 16, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » COMUNICAT: Parlamentarii, excluşi de la aplicarea sancţiunilor pentru conflictul de interese!

COMUNICAT: Parlamentarii, excluşi de la aplicarea sancţiunilor pentru conflictul de interese! 

agentia de integritate 1 k

Agenția Naționalã de Integritate nu susține adoptarea propunerii de modificare a Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnitãților publice (Plx nr. 482/2017 – https://goo.gl/DxFy1y), apreciind faptul cã forma propusã nu corespunde Deciziei Curții Constituționale nr. 81/2013, iar textul din proiectul de lege este de naturã sã excludã, retroactiv, de la aplicarea sancțiunilor pentru conflictul de interese, o singurã categorie de demnitari: parlamentarii pentru care s-a constatat definitiv încãlcarea regimului juridic al conflictelor de interese în perioada 2007-2013.

Prin noua reglementare propusã sunt lipsite de efecte actele emise de Agenția Naționalã de Integritate și hotãrârile definitive și irevocabile ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin anularea sancțiunilor unor persoane care au încãlcat dispozițiile legale privind integritatea în exercitarea demnitãților publice și se instituie un tratament preferențial și discriminatoriu parlamentarilor, fațã de celelalte categorii de funcții publice prevãzute de Legea nr. 161/2003, în contradicție cu dispozițiile Constituției României. De asemenea, propunerea legislativã este de naturã sã aplice retroactiv Decizia Curții Constituționale invocatã în expunerea de motive.

Considerentele de mai sus au fost cuprinse în punctul de vedere formulat de Agenția Naționalã de Integritate și transmis în data de 27 noiembrie atât Ministerului pentru Relația cu Parlamentul, cât și Ministerului Justiției. Punctul de vedere poate fi consultat pe pagina de Internet a Agenției, la secțiunea „Puncte de vedere legislație” – https://goo.gl/nb9s75

Agenţia Naţională de Integritate

Adaugă un Comentariu

*