Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, aprilie 11, 2021
Sunteți Aici Home » POLITIC » COMUNICAT: Şeful diplomaţiei tunisiene, întâlnire de lucru cu senatorul Titus Corlăţean

COMUNICAT: Şeful diplomaţiei tunisiene, întâlnire de lucru cu senatorul Titus Corlăţean 

Sursa foto: ziare.com

Senatorul Titus Corlăţean – preşedintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru aderarea României la spațiul Schengen și membru al Comisiei pentru politică externă a Senatului României l-a primit, joi – 27 octombrie 2016, pe ministrul afacerilor externe din Republica Tunisiană – Khemaies Jhinaoui. La întâlnire au mai participat: Excelenţa Sa doamna Boutheina Labidi – ambasadorul Republicii Tunisia în România, Excelenţa Sa domnul Nicolae Năstase – ambasador extraordinar şi plenipotenţial al României în Republica Tunisia şi deputaţii Gheorghe Vlad Nistor – vicepreşedinte al Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, Daniel Stamate Budurescu – vicepreşedinte al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru aderarea României la spațiul Schengen și membru al Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor.

În debutul întrevederii, Titus Corlățean a evocat relaţiile tradiţionale de prietenie dintre cele două state, stabilite încă de la declararea independenţei Republicii Tunisiene, în august 1956. În acest context, a menţionat dorinţa de dezvoltare a relaţiilor politice bilaterale şi de relansare a dialogului parlamentar, cu accent pe domenii sectoriale de interes comun, precum: economie, educaţie, afaceri interne şi securitate.

În plan economic a fost analizat stadiul actual al cooperării economice şi s-a propus reactivarea Comisiei Mixte Economice, cu scopul de a identifica oportunităţi de afaceri pentru comunităţile de afaceri din cele două state. De asemenea, a fost accentuată importanța aprofundării schimburilor universitare dintre România și Tunisia, ţinând cont de numărul mare de specialişti tunisieni formaţi prin astfel de programe în universităţile din România.

Senatorul Titus Corlăţean a apreciat drept istorice schimbările survenite în Republica Tunisiană după revoluţia de iasomie din 2011 şi a salutat eforturile de întărire a democraţiei şi a statului de drept, prin elaborarea şi implementarea unui set de reforme comprehensiv, inclusiv în domeniul luptei împotriva corupţiei, precum şi pentru dezvoltarea statutului şi rolului femeii în societatea tunisiană modernă. Astfel, a reamintit propunerea pe care a făcut-o, în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, de a-i fi acordat Tunisiei statutul de partener pentru democraţie, evidenţiind importantele avantaje care reies din acest statut și pe care Tunisia le poate utiliza, având în vedere precedentele pozitive ale cooperarii A.P.C.E. cu alte state din regiune (Maroc, Iordania, Palestina).

Titus Colăţean a subliniat disponibilitatea totală a României de a lucra alături de partenerii tunisieni pentru a facilita tranziţia spre democraţie, inclusiv prin transferul de expertiză. Reamintim, în acest context, că domnul Corlăţean este preşedintele Comisiei speciale a A.P.C.E pentru Orientul Mijlociu şi Lumea Arabă, şi în aceasta calitate a invitat o delegaţie tunisiană să participe la lucrările comisiei.

Şeful diplomaţiei tunisiene şi membrii delegaţiei române au trecut în revistă temele internaţionale de actualitate, precum confliectele din Libia şi Siria, stadiul actual al Procesului de Pace din Orientul Mijlociu, dar şi eforturile internaţionale de combatere a terorismului şi a fenomenului migraţiei. În acest sens, domnul senator Titus Corlăţean a salutat eforturile administraţiei tunisiene de combatere a terorismului şi a migraţiei ilegale, dar şi modul în care se implică administraţia tunisiană pentru rezolvarea conflictelor regionale.

În finalul întrevederii, ambele părți au punctat și alte aspecte legate de susținerea mutuală pe care cele două țări și-o acordă în cadrul organizaţiilor internaţionale, inclusiv prin perfectarea unui acord de sprijin reciproc pentru candidatura României pentru un loc de membru nepermanent în cadrul Consiliului de Securitate al O.N.U., pentru perioada 2020 -2021, şi a candiaturii Republicii Tunisia pentru locurile rezervate statelor africane. Totodată, senatorul Titus Corlăţean a reiterat interesul României pentru o cooperare mai aprofundată a Uniunii Europene cu Tunisia.

Răspuns la COMUNICAT: Şeful diplomaţiei tunisiene, întâlnire de lucru cu senatorul Titus Corlăţean

  1. moshu49

    de la nicio masă fără pește, la nicio zi fără un comunicat de-al celui urmărit pentru fapte de abuz în serviciu și împiedicarea drepturilor electorale de care Coana Justițica nu se poate atinge
    asta ca să ne lămurim cum e cu Statul de Drept în Românica :(

     

Adaugă un Comentariu

*