Știri, Muntenia-Sud, România|marți, iulie 7, 2020
Sunteți Aici Home » RELIGIE-CULTURĂ » CONCEPT: Capitalele culturale europene 2017 şi programele de activităţi

CONCEPT: Capitalele culturale europene 2017 şi programele de activităţi 

Aarhus (stânga ) - Pafos (Dreapta)

Orașele Aarhus (Danemarca) și Pafos (Cipru) sunt capitale culturale europene în 2017, iar programele de activităţi vor fi lansate oficial pe 21, respectiv 28 ianuarie – informează Centrul Europe Direct Târgovişte. Statutul reprezintă, după cum a spus Tibor Navracsics – comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, o ocazie unică de a aduce împreună comunitățile prin cultură și de a stimula crearea unor parteneriate locale, europene și internaționale solide.

Cele două orașe au prezentat programe care pun în evidență secole de cultură, utilizând, în același timp, modalități artistice diferite pentru a aborda problemele socio-economice cu care se confruntă Europa astăzi.

Tema centrală pentru Aarhus este „regândirea”. Orașul danez va ilustra modul în care artele, cultura și sectorul creativ ne pot ajuta să ne regândim și să ne modelăm comportamentele sociale, urbane, culturale și economice de bază, pentru a găsi soluții noi la problemele comune.

În Pafos, evenimentele culturale din 2017 vor gravita în jurul conceputului de „Pod între continente, punte între culturi”. Ca prim oraș cipriot gazdă a acestui program, el își va pune în evidență experiențele multiculturale și proximitatea geografică atât cu Orientul Mijlociu, cât și cu nordul Africii, pentru a consolida relațiile dintre țări și culturi.

În 2016, orașele Wrocław (Polonia) și San Sebastian (Spania) au fost capitale culturale europene. După Aarhus și Pafos în 2017, vor urma Valletta (Malta) și Leeuwarden (Olanda) în 2018, Plovdiv (Bulgaria) și Matera (Italia) în 2019 și Rijeka (Croația) și Galway (Irlanda) în 2020. Timișoara (România), Elefsina (Grecia) și Novi Sad (Serbia, țară candidată) au fost recomandate recent pentru titlul de „Capitală culturală europeană 2021″ și sunt în așteptarea nominalizării oficiale.

Adaugă un Comentariu

*