Știri, Muntenia-Sud, România|joi, martie 4, 2021
Sunteți Aici Home » OPINII » Condamn intimidarea şi abuzul practicat de instituţiile de forţă!

Condamn intimidarea şi abuzul practicat de instituţiile de forţă! 

ion obagilaAm hotărât că este normal, firesc, să iau poziţie împotriva pericolului care pândeşte libertatea şi democraţia în România, dreptul la exprimare, la opinie… Pe zi ce trece, observăm că instituţiile de forţă devin mai acerbe, mai sigure pe talentul lor de a susţine oprimarea. Dispuse să radă tot ceea ce le stă împotrivă! Şi, văd, trist, că politicienii sunt în continuare moi, timoraţi, interesaţi de… mărţişoare.

Un glas pornit din viscerele arhaice ale psihologiei româneşti îmi şoptea să nu mă bag, să stau cuminte, cu capul la cutie. Nu este lupta mea, nu este jocul meu. Jurnaliştii de la Antena 3, aflaţi acum în război cu DNA, cu Laura Codruţa Kovesi, sunt oameni înstăriţi, bazaţi, iar eu, de 22 de ani în meserie, doar supravieţuiesc pe frontul democraţiei.

Nu asta contează când este în primejdie un principiu, un ideal, un statut, o credinţă! Solidaritatea pentru o cauză dreaptă nu este îngrădită de lux, de alte stiluri de viaţă. Dacă nu ne implicăm civic acum, când ne aflăm într-o situaţie de criză deosebit de periculoasă, atunci când?

Democraţia, libertatea de a vorbi şi de a gândi sunt umbrite în România, de câţiva ani, de zăngănitul cătuşelor, de intimidare, de sistemul care ne macină pe dedesupt, calculat, după scenarii bine ticluite, cu acordul tacit al Europei civilizate.

Ceea ce s-a întâmplat în România ultimelor zile ar trebui să ne pună pe gânduri pe toţi cei care practicăm această profesie, să ne cutremure. Să îi determine şi pe politicieni, oameni pe care i-am ales pentru a ne reprezenta curajos, demn, să intervină, să pună capăt abuzului celor de la butoanele instituţiilor de forţă.

Nu este posibil ca într-un dosar civil în care Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, solicită 1 milion de lei de la jurnaliştii de la Antena 3 pentru calomnie, să intervină procurorii instituţiei numită DNA, subalternii domniei sale, şi, în plin proces, să solicite, printr-o adresă, copia integrală a întregului dosar, în vederea soluţionării unei cauze penale despre care nimeni nu ştie la ce se referă. Aiuritor!

Şi pentru un novice pare că totul miroase a intimidare, că se pune presiune, fără nicio subtilitate, pe judecători! Situaţia este una alarmantă, gravă. Tocmai pe acest considerent cred că întrega presă de bună credinţă din România ar trebui să ia poziţie, să protesteze faţă de asemenea practici abuzive. Dacă nu o facem acum, în curând, nu vom mai putea scrie decât despre plantat panseluţe în parcuri…

Mă alătur celor care condamnă acest abuz. Vreau să trăiesc într-o ţară condusă după principiile democraţiei de politicieni, nu de procurori! Vreau ca, din umila mea postură, să îi servesc pe cei guvernaţi, nu pe guvernatori, aşa cum au spus judecătorii Curţii Supreme din Statele Unite într-un proces celebru.

Este un ideal încă neîmplinit pentru jurnaliştii din România, iar episodul consumat la Curtea de Apel Ploieşti în cazul Laura Codruţa Kovesi contra ziariştii Antena 3 ne îndepărtează şi mai mult de atingerea deplină a acestui deziderat…

Adaugă un Comentariu

*