Știri, Muntenia-Sud, România|luni, iulie 13, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » CONFERINŢĂ: Târgoviştenii l-au descoperit pe Ioan Ianolide, deţinutul profet

CONFERINŢĂ: Târgoviştenii l-au descoperit pe Ioan Ianolide, deţinutul profet 

detinutul profet 1

Asociaţia Literata a organizat, joi – 4 mai 2017, în colaborare cu Asociația pentru Cultură „Alfa” şi Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu”, conferinţa cu titlul „Ioan Ianolide – Deținutul Profet”, în cadrul căreia s-a rememorat personalitatea celui care a fost întemniţat timp de 23 de ani pentru “vina” de a-și fi iubit credinţa ortodoxă şi neamul românesc chiar cu riscul pierderii propriei vieți, după cum a punctat Cătălin Constantin Dumitru – preşedintele Asociaţiei Literata.

Ioan Ianolide, student fiind în vârstă de 22 de ani, este închis în anul 1941 de regimul antonescian și condamnat la 25 de închisoare grea pentru faptul că a continuat să țină ședințele Frățiilor de Cruce – organizația de tineret a Mișcării Legionare care își propunea să facă educație morală și națională.

Este încarcerat mai întâi la Aiud, apoi la Pitești, Văcărești, Târgu Ocna, Galați, Caransebeș, Jilava și Gherla. În timpul detenției își întărește în mod deosebit credința creștin-ortodoxă și ajunge să îl cunoască duhovnicește pe Iisus Hristos căruia îi dedică din acel moment toată viața sa. Are un comportament exemplar prin toate temnițele pe unde trece, ajutând cu fapta și cu sfatul pe toți cei care aveau nevoie. Creșterea duhovnicească îi este facilitată de regimul de izolare specific mediului concentraționar, dar, mai ales, de prezența în jurul lui a unor personalități spirituale deosebite: Valeriu Gafencu, Marin Naidim, Virgil Maxim, Anghel Papacioc și alții.

detinutul profet 3

În 1964 este eliberat, împreună cu toți ceilalți deținuți politici, beneficiind de decretul de amnistie generală, cu toate că în anul 1959, fiind acuzat de complot pentru răsturnarea regimului comunist, primise încă o pedeapsă de 25 de ani de închisoare.

Ajuns în libertate află cu durere de moartea mamei sale, precum și de căsătoria logodnicei sale (Valentina, sora lui Valeriu Gafencu), aceasta nemaiștiind nimic de soarta lui de foarte mulți ani. Se căsătorește și are mai multe locuri de muncă.

La începutul anilor 80 își așterne pe hârtie amintirile, scriind renumita carte “Întoarcerea la Hristos – document pentru o lume nouă”, carte despre care părintele Gheorghe Calciu spune că este “cea mai adânc duhovnicească” dintre toate cărțile de memorialistică. Cartea a fost ferită de cenzura securității, a fost ascunsă și scoasă din țară clandestin, întorcându-se în țară după revoluție și fiind publicată abia în anul 2006 prin grija măicuțelor de la Mănăstirea Diaconești. De același autor au apărut apoi volumele “Deținutul profet” și “Testamentul unui nebun” și ele deosebit de spiritualizate.

detinutul profet 2

La evenimentul organizat la Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa, a participat şi Constanța Ianolide, soția lui Ioan Ianolide, care a depănat la rându-i amintiri despre soţul său, iar formaţia instrumental-vocală „Basarabii” coordonată de Alexandru Udrea a interpretat și câteva melodii specifice tematicii conferinţei.  Totodată, a fost organizat un stand de carte al Editurii Bonifaciu, doritorii putând să achiziţioneze cărţile scrise de Ioan Ianolide, și nu numai, la preţ de editură.

Adaugă un Comentariu

*