Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, mai 30, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » CONFERINŢĂ: Valeriu Gafencu, sfântul închisorilor. Intrarea este liberă!

CONFERINŢĂ: Valeriu Gafencu, sfântul închisorilor. Intrarea este liberă! 

biblioteca judeteana - conferinta gafencu

Asociaţia Literata organizează la Târgovişte, joi – 23 februarie 2017, de la ora 17:00, în colaborare cu Fundaţia „Profesor George Manu” şi Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa, conferinţa cu titlul „Valeriu Gafencu – Sfântul închisorilor”. Intrarea este liberă!

La eveniment va participa Ciprian Voicilă, sociolog la Muzeul Ţăranului Român, persoană care a studiat în profunzime fenomenul „sfinţilor închisorilor”, scriind mai multe articole şi cărţi în domeniu. De asemenea, actriţa Camelia Varga va recita poezii scrise de Valeriu Gafencu, iar formaţia instrumental-vocală „Basarabii” coordonată de Alexandru Udrea va interpreta melodii specifice tematicii conferinţei. Totodată, vor fi proiectate secvenţe din documentarul „Noaptea pătimirilor”, pe care TVR Internaţional l-a dedicat lui Valeriu Gafencu.

Născut în Basarabia, în anul 1921, Valeriu absolvă şcoala primară şi liceul în zona natală (Sîngerei, Bălţi), apoi îşi continuă studiile înscriindu-se la Facultatea de Drept de la Iaşi, imediat după anexarea forţată a Basarabiei de către sovietici în anul 1940. Fire entuziastă şi idealistă, activează în cadrul Frăţiilor de Cruce – organizaţia de tineret a Mişcării Legionare, militând pentru educarea tineretului conform normelor creştine şi în spiritul iubirii de neam. La vârsta de doar 20 de ani, este arestat şi condamnat de regimul antonescian, în anul 1941, la 25 de ani de închisoare pentru vina de a fi continuat şedinţele de instruire şi după scoaterea în afara legii a Mişcării.

Este încarcerat la închisoarea din Aiud, apoi la Piteşti şi Văcăreşti, ultima destinaţie fiind penitenciarul-spital din Târgu-Ocna unde a şi trecut la Domnul în anul 1952, pe când avea 31 de ani, urmare a multiplelor probleme de sănătate acumulate în timpul celor 11 ani de temniţă grea în care a trebui să îndure frigul, înfometarea, dar mai ales nenumărate torturi specifice regimului de exterminare.

Valeriu Gafencu a dobândit în închisori, după multă nevoinţă personală, după un timp îndelungat de studiu al cărţilor sfinte şi după perioade de post şi rugăciune, o stare înaltă de sfinţenie care a rămas consemnată în mărturiile depuse de cei care i-au fost tovarăşi de celule:

– „Am tăria să mărturisesc că sunt un om fericit întrucât am văzut un om în care via, gândea, zâmbea, trăia şi biruia Hristos. Înalt, frumos, cu ochi adânci, albaştri ca cerul. Îl chema Valeriu Gafencu” – Ioan Ianolide.

– „Dumnezeu revărsase asupra lui harul frumuseţii: – Fizic, părea un arhanghel. Moral, nu i se putea reproşa ceva. Spiritual, era transfigurat tot timpul, într-o stare extatică aproape permanentă. Viaţa lui era zbor spre înălţimi, pe care cu greu îl puteai urmări” – Virgil Maxim.

– „Valeriu era un om care trăia cuvântul lui Dumnezeu la un nivel foarte înalt, aş spune la nivelul sfinţilor, al marilor părinţi şi anahoreţi. Valeriu era deasupra înţelegerii. Nu am nicio îndoială că este un sfânt” – Pr. Gheorghe Calciu.

Adaugă un Comentariu

*