Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, iunie 3, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » Constantin Negoescu, un artist desăvârșit și de cuvânt

Constantin Negoescu, un artist desăvârșit și de cuvânt 

L-am cunoscut pe Constantin Negoescu în urmă cu aproape 2 ani. Ne-a impresionat nu doar cu sculpturile sale, ci mai ales pentru că are un suflet cald. Târgovișteanul, de fel din Gura Ocniței, cioplește lemnul de când avea 14 ani. A pus mâna pe pensulă, pe uneltele de sculptură fără să fie împins de la spate de cineva. Pur și simplu, a simţit că trebuie să facă acest lucru.

„De mic mi-a plăcut tot ceea ce este frumos. Am apreciat armonia formelor, a culorilor. Prima dată am schiţat portretul unui străbunic, un om deosebit. A rămas ca o icoană pentru mine”, mărturiseşte sculptorul.

Când avea 14 ani, Constantin Negoescu picta. Mai târziu, s-a dedicat sculpturii. „Când am descoperit lemnul, a fost ceva fascinant pentru mine. Lemnul este ca o fiinţă vie. Un copac se naşte, trece prin viaţă, suferă, se bucură, se usucă şi moare. Exact ca şi omul”, spune Constantin Negoescu.

Primele sale creaţii au fost inspirate de natură, modelate de aceasta, după care mâna artistului le-a cizelat, le-a dat identitate. „Mergeam prin pădure. Priveam cu atenţie ramurile care aveau o anumită formă. Îmi imaginam imediat în ce ar putea să se transforme. Le luam, le ciopleam, le lăcuiam şi ieşea o adevărată operă de artă”, îşi aminteşte Constantin Negoescu.

Sculptorul ne-a mărturisit, în urmă cu aproape 2 ani, că își dorește să construiască o troiță în satul natal al soției sale, Ciorani – județul Prahova. Ei bine, duminică, pe 26 august, visul său devine realitate. După ce și-a dedicat ultimele luni ca să construiască această ”bijuterie”, duminică va avea loc slujba de sfințire. Momentul ales nu este deloc întâmplător. Soacra artistului va împlini pe 26 august venerabila vârstă de 81 de ani, iar un cadou mai frumos ca acesta nici nu putea să existe…

Adaugă un Comentariu

*