Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, iunie 5, 2020
Sunteți Aici Home » AGRICULTURĂ » CONSULTARE: Spuneţi părerea despre Ghidurile PNDR pentru investiţiile neagricole!

CONSULTARE: Spuneţi părerea despre Ghidurile PNDR pentru investiţiile neagricole! 

Sursa foto: www.stiriagricole.ro

În acest moment, sunt disponibile spre consultare publică, pe pagina de internet a Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) – www.afir.info – Ghidurile Solicitantului pentru alte patru submăsuri de finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020): 6.2 „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zonele rurale”; 6.4 „Sprijin pentru investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole” și pentru două submăsuri noi din PNDR 2020, ce vor fi lansate pentru prima dată în această sesiune – sM 16.4 „Sprijin pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul agricol” și 16.4a „Sprijin pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul pomicol”.

Propunerile și observațiile referitoare la variantele consultative ale Ghidului Solicitantului pentru submăsurile de finanțare amintite se pot formula până în data de 7 martie 2016 pe adresa de e-mail: consultare@afir.info.

„Submăsurile dedicate sectorului non-agricol din zona rurală, sM 6.2 și sM 6.4, s-au bucurat de un interes deosebit în sesiunea 2015. Ca urmare a observațiilor primite în sesiunea trecută, Ghidurile consultative pentru cele două submăsuri prezintă mai multe clarificări, precum și elemente de noutate.

Astfel, o clarificare importantă aferentă sM 6.2 se referă la înregistrarea/ autorizarea Codului CAEN. În acest sens, se precizează că este eligibil pentru finanțare solicitantul care propune realizarea de activități aferente unui cod CAEN înregistrat la Registrul Comertului, autorizat/ neautorizat în condițiile Legii nr. 359/2004, doar dacă până la momentul depunerii Cererii de Finanțare nu a desfășurat activitatea aferentă codului CAEN propus prin proiect. Pentru a fi eligibili, solicitanții care la data depunerii cererii de finanțare aveau autorizat codul CAEN propus prin proiect, au obligația de a depune o Declarație întocmită și asumată prin semnătură de către un expert contabil, din care să reiasă faptul că întreprinderea nu a desfășurat niciodată activitatea pentru care solicită finanțare.

Totodată, în cadrul sM 6.4 sunt eligibile proiectele depuse care propun activități aferente unui singur cod CAEN. Se pot completa mai multe coduri CAEN, în situația în care aceste coduri CAEN sunt aferente unui singur flux tehnologic (de exemplu: activități de asistență medicală generală și activități de asistență medicală specializată), fără a obține produse/ lucrări/ servicii diferite – nu sunt eligibile proiectele care presupun activități aferente mai multor coduri CAEN, care au intensități diferite ale sprijinului nerambursabil (70%, respectiv 90%).

De asemenea, au fost clarificate și alte aspecte referitoare la citeriile de selecție și departajare, restricțiile de la finanțare, Planul de Afaceri/ Studiu de Fezabilitate, achiziționarea de teren (sM 6.2), mijloacele de transport specializate, încadrarea agropensiunilor și la documentele necesare pentru terenurile și clădirile aferente obiectivelor prevăzute în Planul de Afaceri/ Studiu de Fezabilitate.

Dintre elementele de noutate cuprinse în Ghidul consultativ pentru sM 6.2, amintim durata de monitorizare a proiectului care este de 3 ani de la data efectuării ultimei plăți efectuate de către autoritatea contractantă, față de 5 ani în sesiunea trecută.

Un alt element nou și foarte important de reținut, valabil atât pentru sM 6.2, cât și pentru sM 6.4, este faptul că solicitanții care își creează mai mult de un cont pe site-ul AFIR și care depun mai multe proiecte în aceeași sesiune, vor avea toate proiectele declarate neeligibile”, se arată într-un comunicat al AFIR.

Adaugă un Comentariu

*