Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, noiembrie 27, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » Contractele de asigurare socială mai pot fi încheiate doar până la 31 decembrie

Contractele de asigurare socială mai pot fi încheiate doar până la 31 decembrie 

Perioada de încheiere a contractului este de cel mult 5 ani anteriori. Poate încheia un astfel de contract orice persoană fizică, indiferent de cetăţenie, domiciliu sau reşedinţă, care nu are calitatea de pensionar, nu a avut calitatea de asigurat în perioada pentru care solicită asigurarea şi nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii.

În baza OUG 94/2010, acest contract poate fi încheiat numai până la 31 decembrie 2010. Persoanele fizice au posibilitatea să-şi aleagă venitul asigurat, care nu poate fi însă mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător fiecărei luni.

Avantajul încheierii acestui contract constă în recunoaşterea stagiului de cotizare pentru perioadele pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale.

„Trebuie precizat că unele persoane nu s-ar putea pensiona fără aceste perioade, neavând realizat stagiul minim de cotizare prevăzut de lege. Alte persoane pot realiza un stagiu de cotizare mai mare, cu consecinţe directe asupra cuantumului mai mare al pensiei pe care o vor obţine”, spune Daniela Stoenescu, purtător de cuvânt la Casa de Pensii Dâmboviţa. 

Suma cu titlu de contribuţie de asigurări sociale poate fi achitată în mai multe tranşe, fără a depăşi data de 31 decembrie 2010, fie  la casieria Casei de Pensii, fie prin mandat poştal sau ordin de plată.

Adaugă un Comentariu

*