Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, februarie 28, 2020
Sunteți Aici Home » AGRICULTURĂ » COSTURI: Agricultură pe pierdere! Producătorii de cartofi nu au bani să înfiinţeze noile culturi

COSTURI: Agricultură pe pierdere! Producătorii de cartofi nu au bani să înfiinţeze noile culturi 

cartofi agricultura k

Cultivatorii de cartofi din România au mari probleme. Anul acesta au vândut mai mult în pierdere. Oamenii spun că falimentul le bate la uşă. Mulţi producători agricoli nu au cu ce plăti ratele restante la creditele angajate la diferite instituţii bancare tocmai pentru a-şi procura sămânţa şi îngrăşămintele necesare.

Legumicultorii din bazinul Lunguleţu-Poiana-Brezoaele se plâng de faptul că investiţia pentru înfiinţarea şi întreţinerea unei culturi de cartofi a fost mare, iar la final, când au trebuit să vândă produsul, preţul obţinut nu a putut acoperi nici măcar costurile de producţie.

Din cauza pierderilor suferite de agricultorii dâmboviţeni şi nu numai, au de tras şi cultivatorii tradiţionali de cartofi din Harghita şi Covasna. Fiindcă nu sunt bani, fermierii au rămas cu cartofii de sămânţă nevânduţi sau se practică preţuri foarte mici, de 30-40 de bani kilogramul.

„Cei din Harghita suferă ca şi noi. Dacă nu am scos un profit bun nu avem cu ce merge să cumpărăm sămânţă de cartofi, stăm acasă şi ne gândim cum să procedăm. Uite aşa intrăm în faliment şi noi, şi producătorii de sămânţă. Cădem unul câte unul şi statul nu face nimic pentru noi”, ne-a declarat, mâhnit, un legumicultor din Poiana.

Adaugă un Comentariu

*