Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, mai 12, 2021
Sunteți Aici Home » SĂNĂTATE » CRIZĂ: România nu mai are ser antirabic! Distribuitorii nu-şi onorează licitaţia câştigată

CRIZĂ: România nu mai are ser antirabic! Distribuitorii nu-şi onorează licitaţia câştigată 

Foto: Agerpres  - Radu Tuta

România se confruntă cu o criză de ser antirabic, a declarat joi pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balș, doctor Cătălin Apostolescu.

„Aceste ser antirabic se face numai în situațiile în care există suspiciune foarte mare de rabie, adică mușcătură de animal sălbatic sau animal turbat. Serul lipsește aproape cu desăvârșire la nivelul țării. Am auzit că ar mai fi câteva fiole de ser la Cluj. Problema constă în faptul că orice produs medicamentos pe astfel de program se achiziționează printr-o licitație câștigată de distribuitori. Acești doi distribuitori sunt acreditați de Ministerul Sănătății. Acești doi distribuitori nu au medicamentul în stoc. Ei practic nu își onorează licitația câștigată”, a afirmat Apostolescu.

Potrivit acestuia, procedura este ca acești doi distribuitori să dea negația și să se organizeze o nouă licitație, însă procedura ar dura câteva luni.

Oana Grigore – directorul Departamentului de comunicare al Ministerului Sănătății a precizat că unitățile sanitare achiziționează aceste produse direct de la distribuitori sau producători și că nu există o achiziție centralizată la MS.

„În urma semnalelor primite, MS s-a interesat la producătorul autorizat Sanofi — Pasteur care a spus că există pe piață 50.000 de doze de vaccin antirabic. Serul antirabic, care este diferit de vaccin, a fost recepționat ieri. Ieri a venit în România un transport din Franța cu ser antirabic. Până la sfârșitul săptămânii se va găsi în spitale, astfel încât să nu mai existe probleme”, a spus Oana Grigore.

Adaugă un Comentariu

*