Știri, Muntenia-Sud, România|joi, iunie 21, 2018
Sunteți Aici Home » OPINII » Cronică neagră

Cronică neagră 

ion obagilaAm văzut în aceste zile încă o dată derapajul din presa românească. Nu mi-a venit să cred că jurnalismul poate cădea în vraja asta a luptei pentru vizualizări, pentru raiting, pentru audienţă cu orice chip, pentru întâietate pe piaţa media. Pentru a se ajunge la rezultatul dorit, se exploatează orice, de la pârţuri trase de demnitari până la tragedii petrecute printr-o împrejurare nefastă a destinului.

Fiecare publicaţie caută să iasă în faţă cu un element nou, cu o înfloritură. Se caută ineditul camuflat în minciună, dosul problemei, se exploatează alunecarea lacrimei pe obraz, se crează poveşti, ficţiuni, sunt răsfoite reţelele de socializare doar-doar se vor mai găsi stropi de noutate, ceva ce poate lua faţa concurenţei. Un oau!

Viaţa şi moartea au devenit o marfă media. Sentimentele şi trăirile semenilor, la fel. Publicul nu mai cere normalul, firescul, modelele de urmat, educaţia. Groaza se transmite online, în direct.

Gafele guvernanţilor nu mai interesează pe nimeni, anchetele de substanţă s-au dus, reportajele au intrat în criză. Exemplele de bună practică, topite în indiferenţă. În schimb, dramele, accidentele cu victime, ceremonialele de îngropăciune fac mii de vizualizări.

Cronica neagră a devenit o reţetă de valoare în presă. Ziariştii sunt ca nişte cioclii, căutători de cadavre. Se aleargă după violuri, incesturi, bătăi, omoruri, accidente cu trei-patru victime, incendii colosale. Viaţa normală, frumuseţea, realitatea optimistă nu mai interesează pe nimeni. Trăim din trafice şi cote de audienţă. Se aşteaptă cu telefonul în mână să se mai anunţe o nenorocire…

Ion Obăgilă

Răspuns la Cronică neagră

  1. Cititori

    Nu va suparati. Citesc cam toate site-urile din judet si va spun ca faceti exact acelasi lucru ca cei despre care vorbiti.

    Primul exmplu. Ati dat o stire cu perchezitii la locuinta lui Ghenosu. Il cheama Florin Parjol, dar, binenteles, Ghenosu e un „brand” care obtine vizualizari. Al doilea exemplu, ati luat subiectul cu cei trei tineri careu au murit in accident pe toate partile. Le-ati dat si fetele si numele, si alte informatii etc. Exact ce au facut toti. Ati dat si violuri si crime, de toate. Noi cititorii vedem ca toti sunteti la fel.

     

Adaugă un Comentariu

*