Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, noiembrie 28, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: 80% dintre şcoli nu au sisteme de pază! Legea este călcată în picioare de 11 ani!

DÂMBOVIŢA: 80% dintre şcoli nu au sisteme de pază! Legea este călcată în picioare de 11 ani! 

consiliu judetean

Mai sunt câteva zile până la începerea anului şcolar, iar unităţile de învăţământ din judeţul Dâmboviţa au în continuare mari probleme la capitolul siguranţă. Potrivit prof. Ovidiu Băsceanu – inspector şcolar general adjunct, 80% dintre şcoli nu dispun de un sistem riguros de pază, iar demersurile întreprinse către autorităţile locale au rămas doar pe hârtie, deşi legea care le obligă să asigure monitorizare video sau pază umană este în vigoare din anul 2003! Situaţia este cu adevărat gravă în mediul rural. De ce nu se aplică amenzi, din moment ce vorba frumoasă nu a avut efect asupra edililor? Pentru că cei îndrituiţi să facă acest lucru au ajuns la concluzia că nu ar fi eficiente, atâta vreme cât la nivelul şcolilor sunt încă multe alte lipsuri: wc-uri în interior, apă curentă, garduri împrejmuitoare etc.

„Am solicitat Consiliilor Locale să asigure monitorizare video, precum şi măsuri complementare de pază. Avem probleme, dar putem să le gestionăm cu ajutorul Poliţiei, Jandarmeriei şi al poliţiştilor locali. Ne bucură faptul că rata infracţionalităţii grave a scăzut. Acţiunile de prevenire pe care le-am întreprins nu au fost doar seminarii pe care să le punctăm pentru imagine. Şi-au dovedit eficienţa”, a precizat prof. Ovidiu Băsceanu. 

Astăzi, la nivelul Prefecturii Dâmboviţa, s-au întrunit într-un grup de lucru şefii tuturor instituţiilor care au atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice – Poliţie, Poliţie Locală, Jandarmerie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenă, Inspectoratul Şcolar – pentru a elabora sistemul cadru ce trebuie implementat pentru a asigura protecţia unităţilor de învăţământ.

De precizat că, în anul şcolar 2013/2014, nu s-au înregistrat evenimente grave sau foarte grave (tâlhării, omoruri, vătămări corporale etc.), însă elevii au fost implicaţi totuşi în 99 de infracţiuni, 90 dintre acestea petrecându-se, după cum ne-a informat comisarul şef Danil Zepişi – inspector şef IPJ Dâmboviţa, în incinta şcolilor. Cele mai multe fapte au constat în îmbrânceli şi furturi de telefoane mobile.

„Vom veni cu activităţi de prevenire, îndrumare şi sprijin. Din această toamnă, vom suplimenta cu un post efectivele Compartimentului Prevenire din cadrul IJP Dâmboviţa. Demersurile pe care le-am propus sunt menite să asigure un grad ridicat de siguranţă în instituţiile de învăţământ, să diminueze criminalitatea în zona acestora, printr-o mai mare vizibilitate a organelor de ordine”, a spus comisarul şef Danil Zepişi. 

Adaugă un Comentariu

*