Știri, Muntenia-Sud, România|joi, octombrie 29, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: A venit iarna la munte. Autorităţile închid drumul asfaltat spre Bucegi?

DÂMBOVIŢA: A venit iarna la munte. Autorităţile închid drumul asfaltat spre Bucegi? 

Sursa foto: Jandarmeria Dâmboviţa

Asociaţia Turistică Peştera-Padina şi-a arătat public nemulţumirea faţă de faptul că autorităţile au decis să închidă, în acest week-end, DJ 713, Cota 1000-Dichiu-Padina-Peştera, fiindcă a venit… iarna! Traseul fusese deschis oficial abia în luna august a acestui an.

„Un început… «minunat» pentru mult dorita Staţiune Turistică Moroeni-Peştera. Cel mai probabil Consiliul Judeţean doreşte o staţiune montană deschisă doar pe timpul verii! Se poate şi asta! În acest fel intrăm şi noi în Cartea Recordurilor, fiind ceva unic în lume!”, au scris pe pagina oficială de Facebook reprezentanţii Asociaţiei Turistice Peştera-Padina.

jandarmi-munte-drum-dichiu-2

Sursa foto: Jandarmeria Dâmboviţa

Turiştii au fost redirecţionaţi pe DJ 714, pe lângă Sanatoriul TBC Moroeni, numai că acest traseu arată destul de rău, fapt care i-a nemulţumit pe oameni. Duminică, începând cu ora 10:00, în munte au apărut maşinile de la LDP Dâmboviţa, care au împrăştiat material antiderapant. Turiştii nu au fost însă convinşi că DJ 713, adică cel asfaltat, pe la Dichiu, va rămâne deschis circulaţiei rutiere, după ce va ninge consistent… Rămâne să vedem ce soluţie vor găsi autorităţile.

Turiştii aflaţi în dificultate în Munţii Bucegi suna la 112 sau pot apela numerele de telefon 0749.058.037 sau 0749.034.639 pentru a solicita sprijinul imediat al jandarmilor montani.

Sfaturi pentru turiştii care merg la munte:

– înainte de a pleca în zona montană, informaţi-vă asupra itinerariului propus, gradului de dificultate, starea vremii, condiţiile climatice locale;
– plecati pe munte doar cu echipament adecvat, lanternă, rucsac, trusă de prim-ajutor; nu riscaţi să plecaţi singuri la drum;
– alegeţi traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup;
– folosiţi numai traseele marcate, urmăriţi marcajele de pe traseu;
– în cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană;
– apelaţi cu încredere la patrulele de jandarmi montani şi la lucrătorii Salvamont, respectaţi indicaţiile acestora;
– nu consumaţi băuturi alcoolice înainte sau în timpul practicării sporturilor montane sau a drumeţiilor;
– nu deterioraţi amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele;
– evitați deplasarea în zona montană cu autovehicule “de ocazie”;
– echipaţi-vă autovehiculele corespunzător pentru condițiile de vreme și drum;
– solicitați sprijinul Jandarmeriei Montane specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.

Adaugă un Comentariu

*