Știri, Muntenia-Sud, România|luni, ianuarie 25, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: Acţiunile culturale şi educaţionale de la Gura Ocniţei i-au atras atenţia preşedintelui Klaus Iohannis!

DÂMBOVIŢA: Acţiunile culturale şi educaţionale de la Gura Ocniţei i-au atras atenţia preşedintelui Klaus Iohannis! 

intalnire aviatie gura ocnitei 1

Comuna Gura Ocniţei, din judeţul Dâmboviţa, a marcat vineri, 8 septembrie 2017, încă un eveniment care o înscrie pe harta comunităţilor rurale unde se întâmplă acţiuni frumoase în domeniul cultural-educaţional. În plan judeţean, localitatea este cunoscută deja ca fiind singura din Dâmboviţa unde funcţionează trei biblioteci şi, de asemenea, singura unde a fost deschisă o galerie de artă.

Sunt repere care i-au atras atenţia preşedintelui ţării – Klaus Iohannis, promotor al proiectului „România educată”, astfel că doi consilieri din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Nicoleta Nicolae şi Laurenţiu Ştefan, au participat pe 8 septembrie la atelierul curs „Introducere în modernitate – Poveştile primilor aviatori civili din România”, organizat la Biblioteca Gura Ocniţei. La final, oamenii preşedintelui au concluzionat că s-au aflat în ziua potrivită, la locul potrivit!

„În spaţiul public, apare tot mai mult conceptul de analfabetism funcţional. Ne referim nu atât la a forma cuvinte şi a le folosi în comunicarea noastră, cât la a înţelege ce ni se întâmplă, a înţelege semnificaţia unor lucruri, a le lega, a privi în dimensiunea istorică. Toate aceste lucruri sunt importante pentru dezvoltarea personală, pentru dezvoltarea comunităţilor, pentru că avem fiecare dintre noi un rol activ, ca cetăţeni, indiferent că este vorba de administraţie locală sau de companii private. Nu se mai pune problema să rămânem inerţi şi simpli executanţi. Dimpotrivă, trebuie să ne găsim locul, să ne creem locul, să ne punem ideile la treabă, astfel încât noi, familiile noastre şi comunităţile să se dezvolte. Cu toţii putem face România puternică, o ţară de care să fim mândri”, a punctat consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan.

intalnire aviatie gura ocnitei 5Atelierul curs organizat la Gura Ocniţei face parte integrantă din proiectul naţional EduCab, prin care se doreşte stimularea şi construcţia capacităţii bibliotecilor publice din România, în special cele din mediul rural, de a participa activ la dezvoltarea comunităţii.

„Ideea EduCab a venit în momentul în care ne-am dat seama că suntem fiecare în bula noastră şi multe lucruri se întâmple în centre, de obicei urbane. În seara asta, dacă te duci în Târgovişte sau în Bucureşti, probabil se întâmplă 100 de evenimente, de toate tipurile. Dacă te duci la câţiva kilometri de un oraş care este mai mare, nu se întâmplă nimic, ori asta nu este corect deloc. Am început proiectul EduCab în Dâmboviţa, pentru că am găsit o echipă excepţională la biblioteca judeţeană. După mine, bibliotecarul este un erou local, pentru că, într-un context naţional în care învăţăm mai puţin şi mai prost, stă pe baricade. Bibliotecarul este conectat la comunitate.

De ce suntem astăzi la Gura Ocniţei? Pentru că am început să ne «jucăm» cu o idee, a te uita la istoria României din pespectiva cum s-a modernizat ţara şi am hotărât să facem ateliere de introducere în modernitate pe diferite subiecte. Sunt nişte poveşti absolut incredibile. Practic, din nimic, dăm şansa unor oameni să spună «Da, domnule, asta vreau să fac!». Încercăm să venim în sprijinul tinerilor. Important este să ne alegem modelele corecte, modelele bune”, a explicat Mihai Lupu – unul dintre iniţiatorii EduCab.

intalnire aviatie gura ocnitei 4În cadrul atelierului, copiii de la Gura Ocniţei au aflat cu surprindere că o fiică a comunei este consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale. Nicoleta Nicolae le-a vorbit despre cât de mult te poate ajuta în viaţă deprinderea de a citi.

„N-aş fi crezut vreodată în viaţă asta, când făceam naveta la liceu de la Gura Ocniţei, că aş putea lucra vreodată la Camera Deputaţilor, că aş putea ajunge să vorbesc cu preşedintele ţării. Acum, lucrăm împreună. Puteţi să ajungeţi oricând, oricare dintre voi să faceţi asta. Cititul vă poate ajuta să ieşiţi un pic de pe uliţă, din comună, de pe islaz, din pădure. Sunt frumoase şi pădurile, însă cărţile ne conectează cu toată lumea! Cărţile sunt foarte frumoase, inclusiv manualele. Chiar şi biologia şi chimia! Dacă am avea un pic de timp sau un pic de voinţă… Cărţile vă pot ajuta, vă pot fi prieteni foarte buni. Şi dacă avem probleme cu mama, şi dacă nu ne înţelegem cu fraţii, şi dacă nu ne putem cumpăra tot ceea ce ne dorim, ne putem refugia într-o primă fază în cărţi. Pe vremea lui Ceauşescu, am prins şi eu fiindcă aveam 8 ani la revoluţie, se oprea curentul electric la ora 22:00. Îmi aduc aminte că mai citeam, mai făceam teme la lumânare. Astăzi, aveţi toate condiţiile. Poate că acum nu înţelegeţi, dar nu este o chestie aşa nasoală să citim. De fapt, este extraordinar. Este foarte interesant”, a mărturisit Nicoleta Nicolae.

intalnire aviatie gura ocnitei 3Şi preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa i-a îndemnat pe copii să descopere plăcerea de a citi, chiar dacă li se pare mai uşor să acceseze internetul sau să-şi pună un audio book. Alexandru Oprea a constatat cu bucurie că la Gura Ocniţei se întâmplă acţiuni care îi ajută pe tineri să aleagă calea corectă.

„Domnul primar a reuşit, în cinci ani, să schimbe faţa acestei localităţi, a reuşit să facă foarte multe lucruri care ţin de suflet, în sensul că a reabilitat căminele culturale şi a făcut chiar o galerie de artă în această comună. Sigur, sunt foarte multe greutăţi, foarte multe neajunsuri pe care trebuie să le suplinească, dar, uşor-uşor, trebuie să ne aplecăm şi spre latura culturală şi spre latura care ne mângâie sufletul şi ne încurajează să devenim mai buni”, a spus preşedintele CJ Dâmboviţa.

Cuvinte de apreciere la adresa edilului comunei Gura Ocniţei, Sorin Ioniţă Vasile, a avut şi Agnes Erich – directoarea Bibliotecii Judeţene „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa.

„Tot ceea ce se întâmplă în Gura Ocniţei din punct de vedere cultural i se datorează domnului primar. Această comună s-a confruntat şi cu perioade grele, în care biblioteca urma să fie desfiinţată, iar acum funcţionează trei biblioteci. Nu în ultimul rând, le felicit pe doamnele bibliotecar Steluţa Mitroi şi Alina Stanciu, pentru că dânsele sunt sufletul activităţilor care se desfăşoară aici. De asemenea, mulţumesc Consiliului Judeţean pentru că sprijină cultura. Când am venit la biblioteca judeţeană, în urmă cu 5 ani, am găsit doar 50 de milioane lei vechi pentru achiziţia de carte. Ce poţi să cumperi cu 50 de milioane de lei vechi? Se face un efort susţinut pentru a se da bani bibliotecilor, pentru a se sprijini achiziţia de carte şi pentru a desfăşura activităţi culturale importante. Îl felicit şi pe domnul Mihai Lupu, pentru că acest proiect EduCab, de asemenea, are în vedere bibliotecile mai puţin vizibile, adică cele din mediul rural. Faptul că şi bibliotecile din Dâmboviţa sunt partenere în acest proiect este un lucru bun pentru noi. Au dotat cu carte biblioteci din mediul rural şi, bineînţeles, au organizat activităţi culturale care sunt deosebite”, a precizat Agnes Erich.

Primarul Sorin Ioniţă a mărturisit că se bazează pe copiii de azi, că vor pune umărul la reconstrucţia comunei, de altfel o localitate frumoasă şi cu tradiţii fundamentale. Şi ca să le stimuleze setea de cunoaştere, le-a prezentat, succint, informaţii despre Traian Vuia, Aurel Vlaicu şi Mircea Cantacuzino, nume importante pentru istoria aviaţiei româneşti.

intalnire aviatie gura ocnitei 6

Adaugă un Comentariu

*