Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, ianuarie 16, 2021
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » DÂMBOVIŢA: Andrei Marinoiu, locul I la Olimpiada Naţională de Meşteşuguri

DÂMBOVIŢA: Andrei Marinoiu, locul I la Olimpiada Naţională de Meşteşuguri 

Andrei Marinoiu şi îndrumătorul său, maestrul orfevrier Marian Grigore

Andrei Marinoiu – elev al Liceului Teoretic „Petru Cercel” din Târgoivşte şi membru al Atelierului de Creaţie Orfevrărie-Cizelură „Micii fauri mari” din cadrul Căminului Cultural Dragomireşti – a obţinut locul I la faza naţională a Olimpiadei „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale”, găzduită de municipiul Sibiu.

Adolescentul lucrează de trei ani sub îndrumarea maestrului orfevrier Marian Grigore din satul Râncaciov, comuna Dragomireşti. Totul a fost posibil, pentru el, dar şi pentru alţi copii din comună, datorită unui proiect iniţiat de directorul Căminului Cultural Dragomireşti – Viorel Marinoiu.

„Practic, am înfiinţat în cadrul Căminului Cultural două ateliere de creaţie: orfevrărie şi împletituri din răchită, ca urmare a proiectului «Meşteşuguri tradiţionale, punte de legătură între vechi şi nou», finanţat de Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa şi Primăria Dragomireşti”, ne-a mărturisit Viorel Marinoiu.

CITEŞTE ŞI: „Marian Grigore suflă viaţă peste metalul rece! Artistul ne dă o lecţie despre ce înseamnă să fii cu adevărat bogat”

La Sibiu, proba din cadrul Olimpiadei Naţionale a fost cumva atipică pentru ceea ce ştim noi despre astfel de concursuri. Elevii, îmbrăcaţi musai în costum naţional, lucrau în timp ce turiştii vizitau standurile din cadrul expoziţiei cu vânzare ce a fost organizată. De asemenea, erau obligaţi să ofere detalii asupra meşteşugului, tehnicilor de lucru, precum şi a instrumentelor de lucru folosite. Membrii juriului treceau periodic pe la standul fiecărui concurent pentru a verifica stadiul lucrării.

Premiul obţinut de Andrei Marinoiu este cu atât mai important cu cât i-a fost decernat ca urmare a evaluării făcute de personalităţi de seamă ale culturii naţionale, sub coordonarea prof. univ. dr. Ilie Moise – preşedintele juriului.

andrei marinoiu 2 andrei marinoiu 1

 

Adaugă un Comentariu

*